latinica  ћирилица
02/08/2018 |  19:32 ⇒ 03/08/2018 | 12:20 | Аутор: РТРС

Министарство безбједности подбацило, Српска ће формирати своје координационо тијело

Закони, који регулишу питање миграција, требало би да буду ригорознији, како би се спријечило њихово задржавање у БиХ, поручио је предсједник Српске Милорад Додик, истичући да је против давања азила мигрантима. Да су институције БиХ потпуно заказале, потврдила је и посљедња сједница Савјета министара на којој није разматран извјештај министрарства безбједности, оцијенио је и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Република Српска је против прављена сабирних центара за мигранте на својој територији, али и на територији БиХ, поручио је предсједник Додик. Како би се то спријечило, потребно је, каже, да буду ригорознији закони који регулишу питање миграције.

"Ми у Републици Српској не можемо прихватити мигрантске центре, али нам исто тако не треба БиХ која би лако дала азил тим људима и то касније превела у држављанство", рекао је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поновио је да је Министарство безбједности БиХ потпуно подбацило када је ријеч о рјешавању проблема мигрантске кризе у БиХ и да је евидентно да не влада ситуацијом. Најодговорнијим сматра министра безбједности, Драгана Мектића.

"Колико је Министарство безбједности неодговорно говори податак да се ресорни министар Драган Мектић недавно `негдје на плажи излежавао`, због чега на дневни ред у Савјету министара није дошла иницијатива о расправи о мигрантима", рекао је Лукач.

И премијерка Жељка Цвијановић сматра да бх. институције нису озбиљно схватиле озбиљност проблема и да су изостале конкретне мјере.

"Они су врло неозбиљни јер у истом дану износе различите податке. То показује да они не управљаују проблемом, а земља која не управља својом границом није никаква земља", истакла је Цвијановићева.

Водећи људи Народне скупштине подсјећају да су из Српске већ дуже вријеме упозоравали на ескалацију мигрантске кризе, али да је изостала реакција оних који је требало да се баве тим проблемом.

"Прича како нас је задесила мигрантска криза је потпуно неодговорно од оних људи који би требало да процјењују такве ситуације и који су професионално задужени за те послове", рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

"Ако будемо имали оваккве сукобе неспособних људи који ратују са Републико Српском, а не чувају границе БиХ, онда ће тих миграната бити 400 или 500 хиљада. И шта ћемо онда? Онда никада нећемо ријешити тај проблем", нагласио је потпредсједник НСРС Ненад Стевандић.

Због нерада институција на бх, нивоу, Српска ће, на иницијативу предсједника Додика, формирати своје координационо тијело, које ће се бавити мигрантима, њиховим евидентирањем, праћењем кретања и помагањем у транзиту кроз Српску.