latinica  ћирилица
02/08/2018 |  19:50 ⇒ 03/08/2018 | 11:52 | Аутор: РТРС

У Бихаћу не желе мигрантски центар; грађани покренули петицију

Проблем миграната у Бихаћу не јењава. Свакодневно пристиже до стотину нових миграната, који се смјештају у Ђачки дом. Градске власти и грађани истичу да изостаје трајно рјешење за овај проблем. Категорични су - не желе мигрантски центар у свом граду.

Бихаћ више није сигурно мјесто, поручују грађани. Немају ништа против миграната, али страхују за своју безбједност због сазнања да у њиховом граду борави око 4.500 особа чији идентитет није познат. Зашто је то тако, питање је, кажу, за државне институције које су довеле до ове кризе.

Приче о могућој изградњи миграционог центра грађани су дочекали са огорчењем. Сматрају да мигрантима треба помоћи, али не на штету грађана.

Тим поводом покренута је и петиција како би се зауставио смјештај миграната у граду, док је за наредну седмицу најављен и миран протест на којем ће грађани, како кажу, изразити незадовољство тренутном сиутуацијом.

Ситуација је веома тешка, поручују у бихаћком Црвеном крсту. Да би прихватили мигранте који свакодневно пристижу морали су да подигну шаторско насеље у непосредној близини Ђачког дома. Помоћ добијају једино од међународних и хуманитарних организација у БиХ.

Мишљење својих суграђана дијели и градоначелник Бихаћа који сматра да државне институције нису довољно урадиле како би се криза ријешила.

"Ово се нама није смјело десити, држава није имала адекватан одговор на овај проблем. Чекало се, изгледа, да се он ријеши сам од себе, али то се није десило. Проблем се све више погоршао, па је сада за очекивати да ће Савјет министара урадити нешто по том питању", рекао је Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

У БиХ је до данас ушло близу 10.000 илегалних миграната, од којих је 7.958 изразило намјеру за међународну заштиту, а није одобрен ниједан од око 700 поднесених захтјева за азил.