latinica  ћирилица
02/08/2018 |  21:25 | Аутор: РТРС

Слава општине Милићи: Унаприједити услове за бољи стандард становништва

Свете архијерејске литургије, поводом крсне славе општине, служене су у свим храмовима општине Милићи, а ломљење славског колача обављено је у Храму Преноса Моштију Светог оца Николе у Милићима. Начелник општине честитао је свим вјерницима крсну славу поручивши да локална заједница из године у годину ради на унапређењу услова и подизања стандарда живота свих њених становника.
Милићи (архив) -
Милићи (архив)

Начелник општине Милићи Момир Лазаревић рекао је да су се у овој години реализовали бројни пројекти, а неки би требало тек да буду реализовани. Најважније за све становнике јесте изградња пречистача питке воде, проблем који ће након 20-30 година бити ријешен.

"Већ смо платили средства за филтере и очекујемо на вријеме испоруку опреме, а онда грађевинске радове и уградњу опреме ради компаније Боксит јер на изворишту долази до замућења, нарочито кад су велике падавине. Због тога проблем нема само становништо, већ и привреда. Имамо разговоре са менаџментом и увјеравања да ће се послови сви завршити на вријеме", изјавио је начелник Лазаревић.

Поред овог пројекта, ради се на санацији корита ријека Студене и Јадар као и изградњи неколико километара путева. Инвестициона средства обезбијеђена су из буџетских средстава на основу концесионих накнада експолатације руде, шуме и воде, али и уз велику подршку Владе Републике Српске и компаније Боксит.

"Влада Српске дала 800.000 хиљада КМ,  имамо друге грантове и инвестиције, а компанија Боксит , како каже, много помаже и учествује у финансирању, не само као извођач, већ и као инвеститор", додаје Лазаревић.

 Укупан износ свих инвестиција које ће у Милићима бити реализоване у овој години износе око 3,5 милиона марака.