latinica  ћирилица
02/08/2018 |  21:55 ⇒ 03/08/2018 | 07:54 | Аутор: БЕТА

Пленковић: Страх од звиждука није разлог за јутарње говоре у Книну

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да говори на прослави годишњице “Олује“ у Книну нису планирани за ујутро како би избјегао звиждуке.
Пленковић у Книну (Фото: Хина/архив) -
Пленковић у Книну (Фото: Хина/архив)

Пленковић је одбацио тезу да су говори на прослави годишњице акције "Олуја" у недјељу, 5. августа у Книну планирани за 8.00 ујутро да се не би суочио са звиждуцима и незадовољством грађана.

"Та теза уопште не стоји и не знам зашто је постављате", казао је Пленковић на конференцији за новинаре одговарајући на питање новинара боји ли се звиждука с обзиром на то да су говори на главном тргу у Книну заказани за осам сати ујутро.

"Ове године је дошле до модификације, нека од бранитељских удружења су била склона томе да што већи број људи може бити присутан када се држе говори и с обзиром на процјену температуре која се очекује у недјељу у Книну, с обзиром на искуство ранијих година и с обзиром да је Сињска алка истога дана, одлучено је да говори на тргу буду ујутро", рекао је Пленковић.

Агенција Хина је пренијела да након тога слиједи програм на Книнској тврђави, а потом и прелет израелских авиона Ф16 изнад Книна, што је, како је наведено, потврдио хрватски премијер.

Три израелска вишенаменска борбена авиона Ф-16 Барак, која ће учествовати у обиљежавању "Олује", данас су први пут слетјели у ваздухопловну базу на Плесу.

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције Србије, у акцији "Олуја" протјерано је више од 200.000 крајишких Срба, док је више од 2.000 изгубило живот или се воде као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручја Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације, односно на самопрокламовану Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију и БиХ.