latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:22 ⇒ 04/08/2018 | 17:39 | Аутор: СРНА

Све више миграната прелази преко ријеке Еврос

Више од 10.000 миграната и избјеглица ушло је у Грчку копненим путем у првој половини године прелазећи ријеку Еврос, која раздваја Грчку од Турске, саопштила је међународна хуманитарна група "Љекари без граница".

"Број избјеглица и миграната преко ријеке Еврос премашио је 10.000 у првих шест мјесеци, што је више од укупног броја долазака тим путем лани, када је прешло 7.500 људи", рекла је Ифигенија Анастасијади, координатор у Грчкој при групи "Љекари без граница".

Ова група саопштила је да ће почети да дијели медицинску помоћ у региону Евроса како би помогла у рјешавању прилива све већег броја миграната и избјеглица из правца Турске.

Исти извор наводи да мигранти у том региону имају мали или никакав приступ здравственој заштити.

Све већи број миграната користи копнену руту да уђе у Грчку из Турске, пише лист "Катимерини", додајући да на грчку територију улази све више Турака који бјеже од власти турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана. Неки држављани Турске удавили су се у том покушају, наводи лист.

Брисел је раније саопштио да ће упутити додатних 37,5 милиона евра помоћи како би се побољшали услови живота миграната у Грчкој.