latinica  ћирилица
03/08/2018 |  11:07 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

У току санација клизишта на Тјентиште

У Долини хероја на Тјентишту, у току је санација клизишта активираног у фебруару, које је било пријетња споменику и спомен костурници. Извођачи истичу да би се све одвијало и лакше и брже да су повољније временске прилике.

У Долини хероја у току је велико поспремање. Сунчане дане искоришћавају за уклањање одроњене земље. Све ово не спречава и бројне туристе да уживају у љепоти Долине хероја, који вјерују да ће свему убрзо бити враћен некадашњи сјај. Међу њима је и Италијан Алберто. 

"Занимљиви су ми словенска култура и споменици. Ово је један веома лијепо мјесто, које вриједи посјетити, каже Алберто.

Пројектом је предвиђено да, осим примарног задатка санације клизишта, и спомен-комплекс ће први пут од 1986. године бити комплетно обновљен. Пројекат вриједан два милиона марака, пола финансира Влада Републике Српске, а остатак владе Србије и Црне Горе.

"Биће урађени нови цјевоводи, комплетан мермер испод платоа на споменику и степеништу све ће у потпуности бити замјењено", навео је директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић.

Од половине јуна, када је почела санација, извођачу радова остављен је рок од седамдесет радних дана.Од тада у санационом дневнику биљеже више од двадесет кишних дана. Пројекат је захтјеван и у односу на оно што је рађено прије тридесет двије године када је санирано прво клизиште. Предвиђена је комплетна дренажа терена са бројним каналима и шахтовима. 

"Самим овим временом види се да нећемо испоштовати тај рок од 70 дана. Али сматрам да је најбитније направити га квалитетно и добро", рекла је шеф радилишта "Фортис група" Милан Вукмирица.

У току је и прва, од 1974. године рестаурација фресака у Спомен кући, које су скоро двије деценије пропадале. Посао се одвија планираном динамиком.

"Све су мање-више механички оштећене. Неке смо хемијски третирали као штје фреска Тито. Фреска Армија је већ у некој фази и наносе се нови малтери", истакла је сликар конзерватор и рестауратор Републичког завода за очување културно-историјског и природног насљеђа Вања Шотра Дурсун.

Прошле јесени завршено је чишћење и конзервирање грандиозног споменика.