latinica  ћирилица
03/08/2018 |  11:45 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Капетан Драган поднио молбу за условни отпуст

Драган Васиљковић познатији као Капетан Драган поднио је Жупанијском суду у Сплиту молбу за условни отпуст са издржавања казне затвора од 13 и по година, пошто је у притвору, који му се урачунава у казну, провео више од 12 година, изјавио је данас београдски адвокат Драган Палибрк.
Капетан Драган  (Фото: FAH) -
Капетан Драган (Фото: FAH)

Палибрк је навео да је прошле седмице посјетио Васиљковића у притвору и да му је том приликом рекао да је молбу за условни отпуст суду поднио путем својих хрватских адвоката.

Васиљковић очекује да се о његовој молби одлучи до почетка септембра, рекао је Палибрк за Тањуг, додавши да ће о условном отпусту одлучивати ванпретресно вијеће Жупанијског суда.

Правила условног отпуста кажу да окривљени има право да тражи превремено пуштање на слободу, након што у затвору издржи двије трећине казне.

О испуњености других законских услова, који се тичу владања окривљеног, одлучује суд.

Васиљковић је 19. јануара 2006. године према потјерници Хрватске ухапшен у Аустралији, која га је Хрватској изручила 2015. године.

Првостепеном пресудом био је осуђен на 15 година затвора, али му је у јулу Врховни суд Хрватске смањио казну за годину и по дана.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. године у Брушкој крај Бенковца.