latinica  ћирилица
03/08/2018 |  12:58 ⇒ 15:51 | Аутор: РТРС

Додатак на обољелу дјецу која нису обухваћена законом 90 KM

Влада Републике Српске сагласила се данас да дјеца са оштећењима или обољењима која не узрокују функционалну зависност и која не остварују права на додатак на дјецу - остваре право на додатак од 90,85 КМ мјесечно.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Подршка на остваривање права на додатак на дјецу обезбјеђује се дјеци са оштећењима или обољењима који не утичу на функционисање у активностима свакодневног живота и не остварују права на додатак на дјецу прописана Законом о дјечијој заштити, дакле независно од материјалног положаја породице и распореда рођења дјетета, у износу од 90,85 КМ мјесечно", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопшењу се прецизира да се дјететом са оштећењем или обољењем сматра дијете са оштећењем вида, слуха, са оштећењем у говорно-гласовној комуникацији, са тјелесним оштећењем или хроничним обољењем, са интелектуалним оштећењем, са психичким поремећајем и обољењем, вишеструким оштећењима, или са другим оштећењем или обољењем који доводе до потешкоћа у психомоторном и сензомоторном развоју.

Ова подршка Владе Републике Српске односи се на кориснике који су захтјев за остваривање права на додатак на дјецу поднијели од дана ступања на снагу Закона, односно од 1. јануара 2018. године.

Тренутно у Републици Српској право на дјечији додатак користи 21.966 дјеце, од којих је 4.010 из ових осјетљивих категорија.

У наредном периоду доћи ће до повећања броја корисника додатка на дјецу, а с циљем унапређења дјечије заштите и јачању породице као основне ћелије друштва, наводи се у саопштењу.