latinica  ћирилица
03/08/2018 |  13:57 | Аутор: СРНА

Из ИПА фондова више од 300 милиона КМ за период 2018-2020.

Европска комисија данас је усвојила ревидирани Индикативни стратешки документ за БиХ за период 2014-2020. година, према којем је за БиХ за период од 2018. до 2020. године планирано више од 300 милиона евра претприступне помоћи, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Индикативни стратешки документ ажуриран је како би у обзир била узета најрелевантнија дешавања у оквиру процеса ЕУ интеграција и досадашњи резултати постигнути у различитим областима интервенција, а као резултат ревизије важење документа, који је покривао период до 2017. године, продужено је до 2020. године.

С обзиром на напредак који је постигнут од 2014. године у развоју стратегија за БиХ у кључним приоритетним секторима, ревидирани Индикативни стратешки документ укључује нове секторе за подршку БиХ из ИПА два фондова, као што су пољопривреда и рурални развој, животна средина и енергетика, са повећаном укупном финансијском расподјелом.

Укупни индикативни износ расподијељених средстава за период 2018-2020. износи 314,9 милиона евра.

За период 2018-2020. година БиХ ће наставити да користи помоћ из ИПА два фондова за спровођење реформи јавне управе, укључујући и управљање јавним финансијама.

Подршка владавини права додатно ће унаприједити приступ правди за све грађане, као и координацију и капацитете за управљање границама, борбу против корупције и организованог криминала.

Помоћ у оквиру ИПА два подржаће и даље реформе како би била обезбијеђена заштита основних права, посебно најрањивијих група, укључујући Роме, избјеглице и интерно расељена лица.

ИПА ће наставити са подршком реформама у сектору образовања, запошљавања и социјалне заштите, са фокусом на реформе институција за рад и запошљавање.

Из Делегације ЕУ у БиХ наводе да ће подршка пољопривреди и руралном развоју допринијети повећању конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора и бољем животном стандарду пољопривредника и становништва у руралним заједницама.

Слично томе, укључивање сектора животне средине и енергетике за помоћ у оквиру ИПА два кључно је за подршку усвајању закона усклађених с ЕУ и улагања у инфраструктуру, посебно у управљању водама и отпадом, цивилној заштити и управљању ризицима од поплава, те климатским политикама, укључујући енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, наводи се у саопштењу.

Подршка у енергетском сектору условљена је усвајањем свеобухватне стратегије за цијелу земљу, додају из Делегације ЕУ у БиХ.