latinica  ћирилица
03/08/2018 |  15:30 ⇒ 04/08/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске уручио кључеве стана Слађани Црквењаш (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас Источно Сарајево.

Са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем разговарао је о реализацији инфраструктурних пројеката и актуелним питањима у овој локалној заједници.

Сусрету је присуствовала и самохрана мајка Слађана Црквењаш, којој су потом додијељени кључеви стана. 

Додик у Источном Новом Сарајеву (Фото: СРНА)

Црквењашева је сестра дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића за чије је звјерско убиство 1992. године у мјесту Дрињача оптужена Елфета Весели, којој је суђење у току.

Током комеморативног скупа за око 3.500 подрињских Срба убијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, 7. јула у Братунцу, предсједник Српске обећао је сестри свирепо убијеног 12-годишњег дјечака Слободана и самохраној мајци троје дјеце, да ће проблем њиховог смјештаја бити трајно ријешен.

Од данас, Слађана је власница трособног стана у изградњи, површине 66 метара квадратних у Источном Новом Сарајеву. За дио стана и намјештај из кабинета предсједника Српске обезбијеђено је 70.000 КМ. Двадесет квадратних метара поклон је извођача радова Зидар-Република Српска из Источног Сарајева. Са својом дјечицом, већ првог октобра, Слађана ће моћи да пресели из неусловних просторија.

Додик уручио кључеве стана породици Црквењаш (Фото: СРНА)

Предсједник Српске је обећао да ће за ову храбру жену покушати да нађе и адекватан посао.

- Ми смо се срели у Братунцу прије мјесец и наравно да нема човјека у нашем, али, вјерујем, и међу другим народима кога није ганула та прича о њеном брату који се вратио по свог омиљеног пса у село, гдје су га убили муслимани - рекао је Додик и додао да је страдање дванаестогодишњег Слободана Стојановића и његове породице велика трагедија.

Додик је рекао да је одмах приступио рјешавању проблема породице Црквењаш, чим је сазнао у каквим условима живи.

Зграда у којој је стан Слађане Црквењаш (Фото: СРНА)

Слађана Црквењаш је исказала велику захвалност предсједнику Српске.

- Неизмјерно хвала предсједнику Додику, али и начелнику Ћосићу који се потрудио да све ово организује на најбољи начин. Повјерење да постоје добри људи улила ми је и Сњежана Брезо, која је радила документарни филм о мом брату, а морам да споменем и велику подршку господина Милорада Којића /директора Центра за истраживање, рата, ратних злочина и несталих лица Републике Српске/. Свима њима, у име своје породице, дугујем велику захвалност - рекла је она.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је предсједнику Српске за све што чини за добробит ове локалне заједнице.

- Захвални смо предсједнику Додик и Влади Републике Српске за све инвестиције и подршку које смо добили за реализацију значајних и стратешких капиталних пројеката у нашој општини - нагласио је Ћосић.

Додик у Источном Сарајеву (Фото: СРНА)

Додик је данас посјетио и локацију радова на Тргу Републике Србије, те присуствовао обиљежавању почетка изградње позоришта у Источном Сарајеву.

Додик у Источном Сарајеву (Фото: twitter/SNSD)

Предсједник Српске посјетио је, заједно са министром здравља и социјалне заштите Драганом Богданићем, и градилиште новог објекта болнице у Источном Сарајеву.

Додик је рекао да ће нова болница у Источном Сарајеву, која је у завршној фази изградње, бити један од врхунских објеката, будући да су уграђени материјали и опрема која ће бити постављена на нивоу оних које имају најрепрезентативније здравствене установе у Европи.

- Овдје сам да се увјерим у динамику и степен извршавања радова. Задовољан сам због чињенице да овдје градимо један од врхунских здравствених објеката. То нам је био циљ. Ово ће бити комплетно опремљена болница са свим новим апаратима. У нови објекат неће бити пренесено ништа старо, чак ни кревети - рекао је Додик.

Он је поновио да ће болница имати укупно 12.000 метара квадратних, као и да је уложено 55 милиона КМ буџетских средстава Републике Српске и Владе, те да није оптерећен здравствени сектор.

Додик у Источном Сарајеву (Фото: РТРС)

Богданић је рекао да ће нова зграда Болнице бити репрезентативан, модеран и савремен објекат који ће служити на понос Сарајевско-романијске регије и Републике Српске.

- Ова здравствена установа ће пружити нову квалитетну здравствену заштиту становништву Сарајевско-романијске регије, које је имало стрпљења и разумијевања да сачека и добије овакав објекат - истакао је Богданић.