latinica  ћирилица
03/08/2018 |  15:51 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Добој: Почела реконструкција крова и фасаде зграде синагоге

Јеврејска општина у Добоју, почела је реконструкцију крова и фасаде зграде синагоге, али за завршетак радова недостаје новца. Очекују помоћ града, али и донатора.

Потребно је око 10.000 KM, а новца има тек за половину радова.

Потреба за санацијом постоји још од поплаве 2014. када је дио просторија био под водом и када је центар служио за смјештај службе Хитне помоћи.

"У питању су углавном лимарски радови и поправљаће се фасаде предње и бочне стране,а за ову унутрашњу страну за сада немамо средстава", истиче Данијел Атијас, предсједник Јеврејске општине Добој.

Дио новца сакупљен је из добровљних прилога, а помоћ је стигла из сусједних општина Дервента, Модрича и Брод, те републичког Секретаријата за вјере. Захтјеви су упућени још неким општинама гдје живе Јевреји или се налазе њихова гробља, као и градској управи у Добоју.

"У тим буџетским оквирима, како сам чуо планирано је за вјерске установе 1,2 милиона КМ. Нама је потребно 10.000 КМ, не само да можемо обновити зграду, него и за одређене наше активности", рекао је Атијас.

У градском Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности кажу да су примили захтјеве Јеврејске заједнице за финансирање и да им је намјера да организују састанак са градоначелником како би се нашао начин да се помогне.

Синагога у Добоју грађена је 2003. године као прва на Балкану након Другог свјетског рата.

Немају рабина, али педесетак чланова и потомака Јевреја празнују и обиљежавају у просторијама Јеврејског културног центра "Бејт Шалом" скоро све вјерске обичаје и празнике.