latinica  ћирилица
03/08/2018 |  16:33 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Српски "зид плача" испред британске Амбасаде у Београду

Представници Удружења киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији данас су, у знак протеста због одлуке Велике Британије да у августу не стави на дневни ред Савјета безбједности УН тему Космета, испред британске амбасаде у Београду поставили "зид плача" - паное са сликама убијених и несталих војника и цивила у јужној српској покрајини.
"Зид плача" испред британске Амбасаде у Београду (Фото: Tanjug/Dimitrije Goll) -
"Зид плача" испред британске Амбасаде у Београду (Фото: Tanjug/Dimitrije Goll)

"Зид плача" претходно је стајао на платоу испред Дома Народне скупштине Србије, а послије његовог премјештања предсједник Удружења Симо Спасић рекао је да ће пано са сликама Срба, Рома, Горанаца и Албанаца које су убили албански терористи остати испред Британске амбасаде док се не заврши њено предсједавање Савјетом безбједности УН.

Он је рекао новинарима да је "очигледно британској влади мало што су измислили геноцид у Сребреници, већ су сада одлуком у вези са Савјетом безбједности УН ударили и породице жртава".

- Нажалост, њих не дотиче да су Рамуш Харадинај, Хашим Тачи, /Кадри/ Весељи, /Агим/ Чеку и остали злочинци на слободи, чак их Велика Британија и САД у Бриселу промовишу као некакве миротворце и хуманисте - рекао је Спасић.

Он је поставио питање Великој Британији зашто је дозволила да албански терористи масакрирају 14 жетелаца Старог Грацка и навео да је за све отмице и убиства Срба и Рома од 1999. године највећа одговорност британског Кфора, пренијели су београдски медији.

- Они су одговорни за судбине наших мученика. Ми смо данас дошли да покажемо цијелом свијету да је Британија велики кривац за нашу трагедију - истакао је он.

Према његовим ријечима, и породице жртава траже да се из преговора Београда и Приштине у Бриселу искључе албански злочинци, јер док год они буду преговарали за српске жртве неће бити правде.

- Ми јесмо за дијалог са Албанцима, али нећемо никакав дијалог са албанским злочинцима. Ми тражимо да ЕУ, Србија и САД помогну и косметским жртвама, тражимо правду - рекао је Спасић.