latinica  ћирилица
03/08/2018 |  16:55 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Власницима старе девизне штедње исплаћено 6,7 милиона КМ

Власницима старе девизне штедње у Републици Српској, који су у четвртом циклусу верификовали стару девизну штедњу, уплаћен је и посљедњи ануитет у укупном износу од 6,7 милиона КМ, чиме је исплаћен цјелокупан дуг који је за пету емисију обвезница износио 70,8 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Закључно са овом исплатом, за пет успјешно отплаћених емисија обвезница старе девизне штедње, Република Српска је по основу доспјелих купона исплатила укупно 471,6 милиона КМ, док је кроз готовинске исплате, које су претходиле емисијама, укупно исплаћено 68 милиона КМ.

Кроз ова четири циклуса верификације обухваћено је укупно 47.116 власника старе девизне штедње, наводи се у саопштењу.

Прву емисију обвезница по основу дуга за стару девизне штедњу Република Српска је емитовала 28. фебруара 2008. године, док је до сада емитовано седам емисија обвезница старе девизне штедње. У току је припрема осме емисије, која би требало да буде емитована до краја ове године.

Све емисије имају рок доспијећа од пет година од дана емисије, уз фиксну каматну стопу од 2,5 одсто годишње, док је отплата предвиђала десет полугодишњих рата, од којих је посљедња за обвезнице пете емисије иплаћена данас.

Обвезнице старе девизне штедње котирају на Бањалучкој берзи и имају изузетно високу тржишну вриједности, која готово никад није била испод 90 одсто вриједности обвезнице.

Власницима је остављена могућност да умјесто чекања полугодишњих доспијећа, могу да продају своје обвезнице и одмах намире потраживање по тржишној вриједности.

Под старом девизном штедњом подразумијевају се девизна средства код банака на територији Републике Српске са стањем на дан 31. децембра 1991. године.