latinica  ћирилица
03/08/2018 |  17:10 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Напето на Космету, Вучић заказао хитну сједницу Савјета за безбједност

Напето на Космету, уочи истека рока за формирање Заједнице српских општина. И Београд и Приштина сазвали су хитне сједнице савјета за безбједност. Харадинај упозорава Србе на сјеверу да ће послати снаге безбједности, Вучић тражи од КФОР-а да заштити Газиводе и поручује Србима да неће бити нове "Олује" на Косову и Метохији.

Сутра можда неће бити формирана Заједница српских општина, али дан неће мањкати активностима. Због информације да ће Албанци заузети Газиводе, ујутро ће бити одржана хитна сједница Савјета за безбједност у Београду.

Приштина је своју одржала данас, али због информације да ће Сјевер Косова сутра прогласити аутономију. Информације нису потврђене, али пријетње јесу.

"Ако неко излази из косовских закона, закон ће радити, добиће свој одговор. Што се тиче сјевера, увијек смо поздравили долазак сваког грађанина свијета у било ком дијелу Косова, а свако ко долази у циљу ометања јавног реда и мира добиће одговор", рекао је Рамуш Харадинај, премијер самопроглашеног Косова.

Подсјећамо, игуман Високих Дечана, Сава Јањић, тражио је од предсједника Србије да демантује информације о проглашењу радне обавезе и припреми барикада на сјеверу, за шта је Вучић рекао да су трачеви. Међутим, данас је упутио отворено писмо Србима да не предузимају ништа што би послужило као изговор за акције Приштине.

"Драги суграђани, управо из ових разлога, нама је мир највећи интерес. Изазови који су пред нама захтијевају од нас да будемо изнад раздора, манипулација и циљане кампање дезинформација. Зато вас молим и позивам да не насиједате на било какве провокације. Србија је данас спремна да изврши своју обавезу према вама и заштити ваше животе и мир, ако то буде неопходно. Док сам на њеном челу, Нове 'Олује' на Косову и Метохији неће бити", наводи се у Вучићевом писму.

Посланик Самоопредјељења, Џелал Свечла, јавно је изразио забринутост да би Хашим Тачи могао довести оружане снаге на сјевер Косова и изазвати сукоб. Оно што сигурно нису трачеви јесте повлачење косовских полицајаца са годишњих одмора и састанак министра Гашија са командантом КФОР-а и вјежба КФОР-а која се изненада спроводи широм Косова.

Истовремено је Велика Британија скинула Косово са дневног реда сједница Савјета безбједности и ради на томе да Косово добије столицу у УН. У том случају, исту политику примјењиваће и Република Српска, упозорио је предсједник Милорад Додик.

Скупштина је усвојила резолуцију, да ће, ако се промијени свјетска пракса признавања самоопредјељења, инсистирати на признању своје државности, а ово јесу те нове праксе - каже Додик.

Атмосфера на Косову је на ивици инцидента, што не мора да значи да ће до сукоба и доћи, према многим аналитичарима, то су показатељи да је компромис на помолу.