latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:04 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Представници Савеза за промјене се одродили од Српске

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је за Срну да ће власт на челу са СНСД-ом и послије октобарских избора наставити да чини све што је у њеној моћи да додатно побољша живот и стандард грађана Српске, посебно пензионера, те да ће "игноранта, српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, под заставом Српске на тој позицији сигурно замијенити Милорад Додик".
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а -
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а

- То што Иванић не зна да се пензије у Српској исплаћују из буџета, само показује колико су се представници Савеза за промјене који примају баснословне плате у Сарајеву одродили и од Српске и од њених грађана, као и од свих питања и проблема - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, при томе се не смије заборавити да Иванић долази из странке /ПДП-а/, али из блока који су једини у Српској критиковали, омаловажавали и обезвређивали повећање плата свим запосленим у Српској, али и повећање пензија од 20 чак одсто, те је нагласио да је то "потпуно лако када примате плате од чак 7.000 или 8.000 КМ у Сарајеву".

- Подсјећамо Иванића, али и његове сараднике из СзП-а да се у Српској пензије исплаћују из буџета, да је прокривеност тог износа који је потребан за исплаћивање од доприноса чак 80 одсто, што је више него у било којој земљи у окружењу. Иванић би требало да зна и да пензије у Српској не касне, не исплаћује се само 50 одсто износа, како се радило док је он био премијер Српске, већ се исплаћују на вријеме, а понекад чак и прије предвиђеног термина - нагласио је Ковачевић.

Иванић је на Привредном форуму "Подршка развоју и јачању капацитета привреде у граду Бијељина" рекао да је "11. у мјесецу на жиро рачуну пензионог Фонда стање нула", те да је "сваки мјесец у суштини је неизвјесност хоће ли бити довољно новца да се исплате пензије и да се тим питањем треба позабавити".

Коментаришући тврдње предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да су запослени у просвјети Српске "прегломазна администрација", Ковачевић је навео да је "срамно да неко ко се кандидовао за предсједника Српске то критикује, а не пада му напамет да било шта каже о огромној администрацији у Сарајеву на нивоу заједничких органа, која и у овако малој државној заједници има више људи него што је имала комплетна Југославија са 22 милиона становника.

- Осим тога, нико од од те администрације у Сарајеву нема никакве користи. Поручујемо просвјетини радницима у Српској да не треба да брину за своје послове, већ да треба да наставе да предано раде на припремању нових нараштаја у Српској за квалитетан рад и живот - навео је Ковачевић.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић изјавио је да пензије у Српској не касне, да су приоритет у исплати и да нема никаквих неизвјесности, јер се из наплате доприноса, који из мјесеца у мјесец расту, обезбјеђује више од 80 одсто потребних средстава.