latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:09 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Милић: Невјероватна Иванићева неинформисаност о пословању Фонда ПИО

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић изјавио је данас за Срну да пензије у Српској не касне, да су приоритет у исплати и да нема никаквих неизвјесности, јер се из наплате доприноса, који из мјесеца у мјесец расту, обезбјеђује више од 80 одсто потребних средстава.

Реагујући на тврдње члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да је сваки мјесец неизвјесност хоће ли бити довољно новца да се исплате пензије и да већ 11. у мјесецу на жиро рачуну пензионог Фонда нема ништа, Милић је рекао да је невјероватно да Иванић није информисан да је Фонд ПИО прешао на трезорски принцип пословања и да је угасио све рачуне.

- Просто невјероватно звучи да Иванић ни након двије и по године није обавијештен да је Фонд од 1. јануара 2016. године прешао на трезорски принцип пословања, те да су са 31. децембром 2015. године угашени сви рачуни Фонда и да је исплата пензија и свих других обавеза прешла на трезор Републике Српске - рекао је Милић за Срну.

Он је нагласио да пензије у Српској не само да не касне него је чест случај да исплата пензија почињев и прије 10. у мјесецу.

- Знају то веома добро пензионери којима је у протеклих пет година ова влада не само повећала ове пензије за непуних 20 одсто, него и обезбиједила приоритет и редовност у исплати - рекао је Милић.

Он је додао навео и да нема никаквих неизвјесности, нити ће их бити јер се из наплате доприноса, који из мјесеца у мјесец расту, обезбјеђује више од 80 одсто средстава потребних за исплату пензија, што је готово највише на простору бивше Југославије.

Милић је навео да буџет Хрватске, на примјер, обезбјеђује 47 одсто недостајућих средстава, Македоније 30 одсто, Србије 33 одсто, а Словеније и Црне Горе 25 одсто или једну четвртину од укупно потребних средстава за исплату пензије.

- Желим и да подсјетим и грађане Републике Српске и Иванића да је он једини премијер који је у периоду свог мандата пензије уполовио за све кориснике права, те да се из мјесеца у мјесец није знало ни када ће почети, ни да ли ће их бити ни по ком коефицијенту ће бити исплата пензија - навео је Милић.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас у Бијељини да је потребна реформа пензионог система.

- Нама је 11. у мјесецу на жиро рачуну пензионог Фонда стање нула. И на којем нема ништа. Сваки мјесец у суштини је неизвјесност хоће ли бити довољно новца да се исплате пензије. Тим питањем се треба позабавити - тврди Иванић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да ће власт на челу са СНСД-ом и послије октобарских избора наставити да чини све што је у њеној моћи да додатно побољша живот и стандард грађана Српске, посебно пензионера, те да ће "игноранта, српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, под заставом Српске на тој позицији сигурно замијенити Милорад Додик".