latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:22 | Аутор: СРНА

Китаровићева одликовала Готовину и Маркача

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић одликовала је данас бивше хашке оптуженике за злочине над Србима у акцији "Олуја" пензионисане генерал-пуковнике Анту Готовину и Младена Маркача.
Колинда Грабар Китаровић и Анте Готовина  (Фото: direktno.hr) -
Колинда Грабар Китаровић и Анте Готовина (Фото: direktno.hr)

Китаровићева, која је и врховни командант Оружаних снага Хрватске, Готовину и Маркача одликовала "Велередом краља Петра Крешимира четвртог с лентом и Даницом".

Она је данас поводом поводом 23 године од хрватске војно-полицијске акције "Олуја", која се у Хрватској слави као "дан побједе", на приједлог министра одбране Дамира Крстичевића, донијела одлуке о одликовањима, унапређењима и похвалама за припаднике хрватских Оружаних снага.

Одликовано је 14, унапређено 96 официра, а похваљено осам припадника Оружаних снага Хрватске, саопштено је из кабинета предсједника.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека, током које је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Хашки суд је прво прогласио кривим генерале хрватске војске Анту Готовину и Младена Маркача за учествовање у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био да током и након операција "Олуја" и "Бљесак" присилно и трајно уклони српско становништво из Крајине.

Касније су, другостепеном пресудом, Готовина и Маркач ослобођени било какве одговорности за почињене злочине.