latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:27 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Српска неће дозволити да мигранти угрозе њен начин живота

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска неће дозволити да мигранти угрозе начин живота њених грађана и истакао да је Влада Српске данас именовала чланове Координационог тијела с циљем праћења кретања илегалних миграната преко њене територије.
Милорад Додик  (Фото:Dejan Božić/RAS Srbija) -
Милорад Додик (Фото:Dejan Božić/RAS Srbija)

Он је истакао да је Влада Српске данас задужила ресорног министра да направи план који подразумија ангажман полиције, локалне заједнице, цивилне заштите, мјесне заједнице, али и обичних људи.

Додик је напоменуо да би грађани требало да у оквиру Координационог тијела указују на опасност од неконтролисаног доласка миграната.

- Не смијемо дозволити да угрозе наш начин живота. Српска неће правити центре за прихват миграната. Одбијам било какав приговор да се не понашамо хумано. Ево, та Европа која се залаже за хуман однос према људима, нека отвори границе - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао и да је мигрантска криза показала да БиХ не може да функционише јер је била неорганизована, па је дозволила на граничној линији пролазак тих људи.

- Ми данас немамо чак ни представу о размјерама тог проблема. Ово је потпуна пропаст БиХ. На овоме се види да је БиХ грешка јер се не може носити ни са једним озбиљним питањем - каже Додик.

Он је подсјетио да је о проблему миграната говорио прије шест мјесеци, те да му је тада одговорено да се бави питањима за која су надлежне заједничке институције.

- Погледајте шта су урадили - отишли су на годишње одморе, а нама препустили проблеме. Имате и безобразну изјаву /министра спољне трговине и економских односа Мирка/ Шаровића који каже да су, кад су већ ушли овдје, мигранти питање ентитета. Да ли је нас неко питао да уђу овдје? Да ли смо предлагали да се изведе војска и забрани улазак? - каже Додик.

Он је подсјетио да је канцелар Аустрије Себастијан Курц недавно рекао да има интерес за БиХ и западани Балкан, али и да је његов крајњи интерес да изван граница ЕУ буду направљени сабирни центри за мигранте.

- Поручујем му да то одбијам - нагласио је Додик.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да су у Савезу, када је предсједник Српске почео да упозорава на овај проблем, и те како били свјесни озбиљности, јер је било незваничних најава са нивоа БиХ да би у Калиновику могао бити грађен један од мигрантских ценатра.

Он је подсјетио да је Савез општина и градова тада контактирао Владу Републике Српске која је то зауставила.

- Данас смо именовани и имамо свог представника у Координационом тијелу за праћење миграната. То је веома важно јер мигрантска рута пролази управо кроз изразито развијене, али и нерезвијене општине у Републици Српској - нагласио је Ћосић.

Он је рекао да ће у оквиру Координационог тијела и начелници ових локалних заједница да се питају и воде рачуна о пролазу миграната и њиховом евентуалном смјештају, како са безбједносног, тако и са аспекта финансирања одређених потреба.