latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:51 ⇒ 04/08/2018 | 08:43 | Аутор: РТРС

Именовано Координационо тијело за праћење кретања миграната

Влада Републике Српске формирала је Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске. Његов задатак је да прати улазак, кретање и задржавање миграната, те да омогући њихов што бржи пролазак кроз Републику Српску.

Њиме ће предсједавати директор Полиције Републике Српске, а осим представника МУП-а чиниће га и представници четири министарства из Владе Републике Српске - управе и локалне самоуправе, здравља, финансија и Министарства за избјеглице и расељена лица, затим представници Цивилне заштите, Црвеног крста, Савеза општина и градова и локалних заједница.

У зависности од ситуације на терену, у рад Координационог тијела, које је формирано на иницијативу предсједника Српске, могу бити укључени и представници других институција.

Новоформирано координационо тијело има за циљ да се под контролу стави све што се, у вези са мигрантима, догађа на територији Републике Српске. Уз праћење ситуације на терену, основни задатак је да се мигрантима омогући што бржи и лакши пролазак кроз Српску.

"Понављам оно што смо и раније говорили - нема задржавања, нити прављења било каквих кампова на територији Републике Српске. Ми за то немамо ни услова ни могућности. Циљ је да они што брже прођу", истиче министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, сматра да је то добра прича, јер мигрантске руте пролазе кроз изразито неразвијене општине, забрињавајуће је, како са аспекта кретања, тако и са безбједносног аспекта и финансирања одређених потреба.

Лукач је поновио да приоритет остаје боља контрола границе, истакавши да је МУП ангажовао додатних 30 полицајаца који Граничној полицији помажу у заштити границе и сада их је укупно 90.

Признаје, међутим, да ни то није довољно, јер је граница веома дуга, са великим бројем нелегалних прелаза. Мигранти, које открије, Полиција Српске предаје на даље поступање надлежним органима БиХ, који, осим њиховог евидентирања, не раде много.

"Очигледно је да ће велики број тих људи остати у БиХ, јер не постоји могућност да пређу границу са Хрватском. Како иде зима, биће све теже и онда ћемо тек имати велики проблем. Институције БиХ и даље не нуде никакво рјешење и начин како се борити са овом мигрантском кризом", рекао је Лукач.

Управо је несналажење институција на нивоу БиХ, када је ријеч о мигрантској кризи, један од основних разлога за формирање координационог тијела Републике Српске, каже предсједник Милорад Додик.

"Ово је потпуна пропаст БиХ. БиХ је овдје показала да не може да функционише, јер је неорганизовано и неодговорно на граничној линији пропустила пролазак неконтролисаних људи и ми данас немамо чак ни представу колико миграната има. Јесмо ли предлагали да се изведе војска и забрани пролаз? Ништа нису учинили", истиче Додик.

Свјесни да све већи прилив миграната, који најчешће немају никаква идентификациона документа, потенцијално може бити и безбједносни проблем за Републику Српску, формирање координационог одбора поздравили су и из Борачке организације Републике Српске.

Проблем је, кажу, евидентан, и не може се игнорисати.

"Ми морамо наћи рјешење. Ако је то координациони одбор, ја се потпуно слажем", рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Формирање координационог одбора узроковаће и додатно оптерећење за буџет, али из Владе поручују да ће потребна средства бити обезбијеђена.

Основни циљ је, кажу, безбједност грађана Републике Српске и избјегавање могућих инцидентних ситуација у којима би учествовали мигранти, какве су се већ дешавале у Федерацији.