latinica  ћирилица
03/08/2018 |  21:09 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Ђурић: Срби и Београд неће насједати на провокације

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да нико од Срба на Космету неће предузети ништа што би пружило изговор Албанцима и дијелу међународне заједнице да против њих предузму неке акције.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је рекао да ће Србија реаговати као озбиљна и одговорна држава и да Срби на Космету неће насједати на провокације.

"Ништа у том смислу било ко од Срба неће предузети. Реаговаће одговорно, озбиљно и смирено", рекао је Ђурић за РТС.

Он је истакао да у кампањи дезинформација о Косову и Метохији учествују и поједини мањински представници Срба на Космету и то, како је рекао, директно за рачун Приштине.

"Према нашим сазнањима, има и оних који раде и за стране државе, говоре о тобожњим сценаријима договорених сукоба. Те приче треба да створе алиби Албанцима", напоменуо је Ђурић.

Он је поручио да грађани немају разлога да брину. "Они који шире дезинформације не раде у интересу наше земље, већ у интересу Приштине", рекао је Ђурић.

Говорећи о јачању трупа Кфора на сјеверу Космета и написима о могућим инцидентима, Ђурић је навео да Кфор има своју јасну дефинисану улогу и мисију баш као и држава Србија.

"Ми од Кфора очекујемо да се понаша неутрално и смирирује тензије, наша војска је у контакту са њима", додао је Ђурић.

Коментаришући информације о заузимању хидроелектране и језера "Газиводе", Ђурић је рекао да многи покушавају да унесу немир и шире гласине о различитим акцијама.

"Желим да поручим грађанима да немају разлога да брину, држава ради свој посао и према међународној заједници и безбедносно на сваки други начин", рекао је Ђурић, наводећи да ће о томе бити више ријечи сутра на сједници Савјета за националну безбједност Србије.