latinica  ћирилица
04/08/2018 |  08:15 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Сједница Савјета за националну безбједност Србије, намјера Албанаца да заузму Газиводе

У Београду је у току сједница Савсета за националну безбседност коју је предсседник Србије Александар Вучић сазвао због ситуације на КиМ.
Предсједништво Србије - Фото: РТРС
Предсједништво СрбијеФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић сазвао је сједницу на дан када је требало да буде формирана Заједница српских општина на Косову.

Београдски медији јављају да постоје оперативна сазнања да ће Албанци уз помоћ НАТО-а покушати да заузму Газиводе. Наводе и да ће на сједници бити разговарано и о томе како да се заштите српски интереси и народ на Косову и Метохији.

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је отворено писмо Србима на Косову и Метохији у којем је истакао да Приштина, иако данас истиче рок, неће предузети ништа на формирању заједнице српских општина, те замолио Србе да не чине ништа што би могло послужити као изговор за акције против њих.

Он је поручио да Србија неће дозволити нови прогон Срба са Космета и "Олују", истичући да је српска држава данас спремна да заштити Србе у јужној покрајини и мир, ако буде неопходно. Најављено је и да ће се Вучић састати и са патријархом српским Иринејем у Патријаршији Српске православне цркве у Београду.

Претходно, премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај упозорио је Србе на сјеверу покрајине да ће бити одговорено на њихов евентуални покушај да прогласе аутономију.

Он је рекао да ће данас радна група моћи да поднесе извештај о нацрту статута заједнице српских општина. Према његовим ријечима, чекало се на испуњење те обавезе из Брисела како би приштинске власти биле сигурне "да је статут заједнице српских општина у складу са косовским законима".