latinica  ћирилица
04/08/2018 |  09:15 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Срушио се хеликоптер у Русији, 18 погинулих (ВИДЕО)

У Краснојарском крају у Русији срушио се хеликоптер Ми-8, саопштила је за Спутњик хитна служба региона. Министарство за ванредне ситуације Русије навело је да се несрећа догодила два километра од насеља Игарка у 10.20 по локалном времену (5.20 по средњоевропском).
Руски хеликоптер  Ми-8 (фото:Utair airline) -
Руски хеликоптер Ми-8 (фото:Utair airline)

Истражни комитет је саопштио да су у хеликоптеру била три члана посаде и 15 радника који су сви погинули.     

Хеликоптер се срушио у ненасељеном мјесту. Мјесто пада је пронађено, нађене су обје „црне кутије“ — уређај за снимање параметара летења и снимач. Њихово стање се још утврђује.

Саговорник агенције је прецизирао да се Ми-8 срушио током лета, а прије пада је летио два километра. Летјелица је уништена и изгорјела. При додиру са земљом оба резервоара за гориво у хеликоптеру су експлодирала.

Извор у хитној служби саопштио је да се хеликоптер који се срушио сударио са теретом другог хеликоптера Ми-8 приликом полијетања.

„Хеликоптер Ми-8 компаније ’Јутер‘ (број 25640) летио је из Ванкора за Харкасалу. Приликом полијетања дошло је до судара са теретом прикаченим на конопац подвјесног носача другог хеликоптера Ми-8“, рекао је саговорник агенције. 

Савезна агенција за ваздушни саобраћај Русије „Росавијација“ потврдила је да су се два хеликоптера сударила.

„Према прелиминарним подацима око 4 ујутру (средњоевропско вријеме) два хеликоптера компаније ’Јутер‘ полијетала су један близу другог у региону нафтног поља Ванкор. Први је полетио хеликоптер Ми-8 са подвјесним носачем за терет и без путника, а други је полетио хеликоптер Ми-8АМТ са путницима, радницима, како би их превезао до нафтне црпне станице“, саопштила је „Росавијација“.

Према прелиминарним информацијама, хеликоптер Ми-8АМТ са путницима након полијетања се из непознатих разлога сударио са подвјесним носачем хеликоптера са теретом, срушио се и запалио. Три члана посаде и 15 путника који су се налазили у хеликоптеру су погинули. Хеликоптер без путника спустио је терет и слетио, а посада није повријеђена.

„Лет се одвијао у добрим временским условима, без падавина. Формирана је комисија за истрагу узрока и околности катастрофе. На мјесто несреће кренули су замјеник директора ’Росавијације‘ и начелник управе инспекције за безбједност ваздушног саобраћаја и замјеник начелника Краснојарске управе Росавијације“, додаје се у саопштењу Росавијације.

Извор агенције прецизирао је да је хеликоптер превозио раднике нафтне компаније „Ванкор“.

Спутњик