latinica  ћирилица
04/08/2018 |  10:28 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Вучић: "Олуја" је наставак политике истребљења

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је хрватска војна акција "Олуја" била наставак политике истребљења Срба још из времена Независне Државе Хрватске /НДХ/ у Другом свјетском рату.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

"Све заједно, резултат ових политика, које раздвајају године, али не и начин и намера, може се, сасвим слободно, подвести под термин - истребљење. И нема ту ни прејаких речи, ни манипулација, најмање политике", истакао је Вучић.

Вучић појашњава да је број Срба у Хрватској за посљедњих седамдесетак година толико смањен насилно да су изрази попут геноцида, истребљења и десетковања сасвим адекватни и у савршеном складу са голом истином.

"То је, једноставно, непорециво, и нема потребе трагати за додатним аргументима", оцијенио је Вучић у ауторском тексту за лист "Курир" поводом 23 година од хрватске војне операције "Олуја".

Он је подсјетио да се сваког 4. и 5. августа, када се обиљежава годишњица "Олује", Хрвати не радују својој срећи, већ српској несрећи, што није ништа ново.

Вучић је истакао да је једино ново то што су Срби послије много година почели да показују самопоштовање, да говоре и о сопственим жртвама, не извињавајући се и не правдајући се никоме због тога.

"О Србима протераним и убијеним говоримо, не зато што желимо нове сукобе и ратове, већ зато што нећемо да нам се колона убијаних и протериванихх мученика било када у будућности понови", навео је Вучић.

Он је навео да од Книна до Београда има нешто више од 600 километара и да нема тужнијих километара у српској историји од тих.

"Нема дуже колоне прогнаних, истераних, обесправљених. Нема јасније намере у Европи од те, тадашње, да се Срби из Хрватске једном заувек избришу. Да се очисти и Крајина, да се очисти и Банија, и Лика, и Кордун, и Далматинска Загора и да се коначно реши то фамозно `српско питање` у Хрватској", додао је Вучић.

Вучић напомиње да је крваво рјешавање "српског питања" у Хрватској започето у Другом свјетском рату нескривеним геноцидом над читавим једним народом, систематским клањем и убијањем више стотина хиљада Срба у читавој НДХ.

"И оно које је окончано неких педесетак година касније егзодусом и насилним исељавањем само у `Олуји` више од 250.000 Срба, претежно цивила, старих, жена и деце", истакао је Вучић.