latinica  ћирилица
04/08/2018 |  10:38 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Аналитичари: Ситуација у БиХ неодржива, потребан нови договор

План предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће, уколико лажна држава Косово добије столицу у УН, и Република Српска затражити исто, није нереалан, оцијенили су аналитичари.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да је међу најближим сарадницима америчког предсједника Доналда Трампа све више оних који мисле да је садашња ситуација у региону, прије свега у БиХ, неодржива и да је потребан нови договор.

"Међународни поредак се мијења и Трамп улази у све отворенији сукоб са ЕУ, а нуди ново партнерство Русији и Кини. Ту се отвара нови маневарски простор за Србију и Српску", рекао је Кесић за "Вечерње новости".

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да посљедњи Додиков потез није политички авантуризам и да је сада погодан тренутак да на дневни ред Срби поставе ове своје аспирације

"Додик, као искусан политичар, покерашки наступа, час затегне, час попусти, држећи наше аспирације високо у фокусу", оцијенио је Анђелковић.

Он је напоменуо да су наредне године избори за Европски парламент и да је могуће да ће већину добити десне политичке снаге које су наклоњеније Србима.

"Такође, Трампова администрација можда није ни уз нас, али је благонаклонија", додао је Анђелковић.

Професор међународног права на београдском Правном факултету Бојан Милисављевић рекао је за "Вечерње новости" да поступање Републике Српске није без шансе.

"Строго формално и према слову Повеље УН, Српска нема право на једну такву активност. Међутим, нове околности у међународном праву и међународној заједници дају места и другачијем тумачењу", навео је Милисављевић.