latinica  ћирилица
04/08/2018 |  11:12 | Аутор: СРНА

Штрбац: Китаровићева да се суочи са прошлошћу на прави начин

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да не вјерује предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић када каже да се треба поклонити невиним жртвама "Олује", јер то до сада није радила.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

"Не верујем јој све док тврди да слуша Томпсонове песме са децом у колима, док се дочекује репрезентација са Томпсоном, кад избацује Титову слику из свог кабинета, кад изједначава Јасеновац са Сребреницом и Вуковаром", рекао је Штрбац за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да Китаровићева треба много да уради да би јој повјеровао, те додао да је једноставна формула суочити се са прошлошћу на прави начин.

Штрбац је подсјетио да су до сада ексхумиране 362 жртве које нису идентификоване, али се претпоставља да је ријеч о српским жртвама из "Олује".

"Проблем идентификације може бити двојак. Прво, они који треба да идентификују, раде споро, на кашичицу, да не би све одједном, а други проблем је што нема узорака крви да би се упоредили са остацима који су есхумирани", објашњава Штрбац.

Према његовим ријечима, када би идентификовали то што је есхумирано, под претпоставком да су жртве "Олује" и кад би есхумирали 152 регистрована гробна мјеста, остало би 100 и нешто правих нестанака из "Олује".

Штрбац је рекао да Срби у Хрватској живе у тешким условима, те да је неприродно да су комшије километрима далеко, да се живи без струје, воде, амбуланте, док је све то раније било у тим мјестима.