latinica  ћирилица
04/08/2018 |  12:14 ⇒ 16:13 | Аутор: Б92

Кфор код хидроелектране Газиводе: "Није блокада, већ вјежба"

Припадници Кфора распоређени су на прилазима језеру и хидроелектрани Газиводе, у општини Зубин Поток.
Кфор код хидроелектране Газиводе (Фото: alo.rs) -
Кфор код хидроелектране Газиводе (Фото: alo.rs)

На прилазима Газиводама налази се више џипова са припадницима америчке војске, са пушкама, јавља извјештач Танјуга.

Они истичу да се не ради о блокади, већ, како је раније и саопштио Кфор, о дијелу планиране редовне вјежбе међународне мисије.

Војници Кфора стоје покрај пута, не спречавајући прилаз језеру, као ни хидорелектрани.

Како јавља РТС, главни прилазни пут према језеру и брани се гради, а на самом почетку зоне градње паркирана су три војна џипа. Ту је око двадесетак америчких војника.

Амерички војници су за РТС рекли да су на редовној вјежби, да не блокирају прилаз језеру и брани и да свако ко хоће може да прође.

На питање због чега су јутрос на језеру Газиводе, које се посљедњих дана помињало као простор који може бити блокиран, они су рекли да њихова активност није стриктно повезана са тим.

Нису могли да кажу колико ће се задржати на прилазу језеру.

Иначе, јутрос је мирно на сјеверу Косова, сем инсталирања америчких војника на прилазу и око језера нема информација о неким полицијским и војним помјерањима.

На Косову данас, након бројних шпекулација, упозорења, чак и премијера премијера Рамуша Харадинаја Србима да не покушавају да успоставе аутономију због истека рока за успостављање Заједнице српских општина, међу Србима влада узнемиреност.

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као “мета“ приштинских власти, које желе да их “укључе“ у косовски енергетски систем.

Предсједник Србије Александар Вучић раније је више пута изјавио да нема говора о томе.