latinica  ћирилица
04/08/2018 |  12:25 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

У Приједору одржано "Вече домаће кухиње"

Представници удружења која његују традицију, обичаје и културу народа Поткозарја представили су гастро понуду овог краја на десетој по реду манифестацији "Вече домаће кухиње", која је одржана у Приједору.

Неизоставан дио ове смотре била су и удружења националних мањина који су представили кухињу подручја одакле су дошли у овај крај.

Манифестацију, која је синоћ одржана у центру града, отворио је замјеник градоначелника Александар Миљуш који је истакао подршку локалне управе оваквој манифестацији, која је веома битна за развој туризма.

"Приједорчани су надалеко познати као добри домаћини, а то се понудом јела са домаће трпезе још једном доказало. Надам се да ће наш граски трг и убудуће красити многобројне манифестације којима се град поноси", рекао је Миљуш.

Директор Туристичке организације Приједора Амира Ганић рекла је да је учешће узело десетак излагача који су на најбољи начин представили богатство поткозарске кухиње и умијеће домаћица овог поднебља.

Она је додала да су сви учесници добили новчани износ од по 250 КМ за набавку намирница.

Међу излагачима традиционално су биле и чланице Кола српских сестара, чија је предсједница Јадранка Мијић најавила већ за јесен курс кувања и припремања традиционалних јела.

У Умјетничком дијелу програма учествовали су тамбураши Културно-умјетничког друштва "Милан Егић" из Брезичана са гостима из Француске.

Организатор гастро презентације, која је дио манифестације "Културно љето Приједор 2018" је Туристичка организација града Приједора, а покровитељ град Приједор.