latinica  ћирилица
04/08/2018 |  14:43 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

"Српска опен" - АТП челенџер у Бањалуци од 10. до 16. септембра

Бањалука ће од 8. до 16. септембра бити домаћин 17. по реду АТП челенџер турнира, који од ове године носи назив "Српска опен".

Још нешто више од мјесец дана остало је до почетка 17. АТП челенџер турнира у Бањалуци. Већ сада је познато да ће то бити најквалитентији турнир до сада, са највећим наградним фондом, највећим бројем бодова за побједника и са новим називом- "Српска опен".

Директор турнира Лана Поповић рекла је да је повећан наградни фонд, те да побједника очекује 100 АТП бодова и наградни фонд од 85.000 евра.

Бањалучки челенџер већ сада је међу 30 најјачих челенџера у свијету, а по квалитету је други у региону, одмах иза АТП турнира у Умагу. Поређења ради, у седмици када се одржава "Српска опен", одржавају се и Челенџери у Истанбулу и Шангају, али мањег наградног фонда.

Предсједник Тениског савеза Републике Српске Драшко Милиновић рекао је да ће у 17 година дугој историји бањалучког челенџера, овогодишњи бити најјачи.

- Са поносом можемо да кажемо да ће од ове године овај челенџер носити назив "Српска опен" дакле Отворено првенство Републике Српске - рекао је Милиновић.

Он је напоменуо да је Тениски савез Српске дао сагласност Тениском клубу Младост да Отворено првенство Републике Српске организује на овај начин. Додао је да ће током турнира бити доста садржаја у Парку "Младен Стојановић", те је позвао грађане да дођу и уживају у врхунском тенису, али и попратним садржајима.

Посебан магнет за учеснике турнира биће 100 бодова за побједника.

- Ако упоредимо, 100 бодова које добије побједник турнира у Бањалуци је више него што добије полуфиналиста турнира у Дохи, гдје је наградни фонд око 1,3 милиона долара, или четвртфиналиста турнира у Дубаију и Пекингу. Играч који дође на овај турнир са 200. позиције на АТП листи и освоји турнир помјериће се на отприлике 150. мјесто, играч који дође са 400. позиције и освоји помјериће се за 150 позиција на листи. Тих 100 бодова је врло важно, то је оно због чега тенисери долазе на турнир - рекао је менаџер турнира Озрен Ђурђевић.

Сваке године највећу пажњу у Бањалуци привлаче тенисери из Србије. Организатори 17. издања бањалучког челенџера надају се доласку Јанка Типсаревића.

- Са Типсаревићем сам се чуо прије два дана, он је почео да тренира, добро подноси прве тренинге, ради по пет сати дневно и нада се да ће бити здрав и да ће доћи у Бањалуку - рекао је Синиша Симеуновић, директор Тениског клуба Младост.

И ове године организатор турнира је Тениски клуб Младост, уз помоћ Тениског савеза Републике Српске. Турнира не би било без финансијске помоћи институција и спонзора. Генерални покровитељ је предсједник Републике Српске, а покровитељи су Влада Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта и град Бањалука. Генерални спонзор је компанија Проинтер, а спонзори М:тел, Ланако и Електропривреда Републике Српске.

ХУМАНИТАРНИ МЕЧ

У оквиру бањалучког Челенџера биће одржано низ пропратних манифестација. Тако ће идуће недјеље бити одигран хуманитарни тениски меч у коjeм ће се састати, славни рукометаши: Бањалучани Младен Бојиновић и Горан Ступар. У улози судије учествоваће Озрен Ђурђевић, а физиотерапеут ће бити познати Борис Врховац.

Дио прихода иде за Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра", а дио за развој омладинског рукомета у Бањалуци. Меч ће бити одигран на централном терену Тениског клуба Младост. Цијена улазнице је 10 КМ, а почетак је у 20.15 часова. За оне који не буду присутни обезбијеђен је и ТВ пренос на нашем програму.