latinica  ћирилица
04/08/2018 |  15:58 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Годишњица "Олујe" за Србе језива, Србија неће дозволити заборав

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је годишњица хрватске војне акције "Олуја" за Србе језива, да Србија никада неће дозволити да тај злочин буде заборављен, као и да није срећна што за тај злочин хрватски официри добијају одликовања.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Поводом одликовања које је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић додијелила ратним генералима одговорним за "Олују" Анти Готовини и Младену Маркачу, Вучић је рекао да, нажалост, неки дају одликовања и да Срби нису срећни, одушевљени и фасцинирани тиме.

- Нисам сигуран да је њихова савјест чистија и мирнија од наше. Они ће да славе, а ми да тугујемо - рекао је Вучић, наводећи да ће Србија, са своје стране, наставити да ради све што може да поправља положај хрватске мањине у Србији и односе са Хрватском.

Вучић је рекао новинарима у Београду да се, како вријеме више пролази, виде трагичне посљедице које је "Олуја" оставила на огњишта која су Срби напустили, али да је добро што се у посљедњих пет година о том тешком злочину смије говорити и сјећање на њега обиљежавати.

- Можемо да урадимо да крајишки Срби имају иста права као и сви други Срби, а још можемо да се боримо, да позивамо хрватско руководство увијек да нешто учини за оне који су остали да живе на својим огњиштима, иако сам велики скептик по том питању - рекао је Вучић.

Он је навео да ће вечерас на обиљежавању Дана сјећања на српске жртве "Олује" у Бачкој Паланци бити присустно и руководство Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, као и Срби из Црне Горе и легитимни представнци Срба из Хрватске.

Вучић је оцијенио да Хрвати нису срећни због тога што су нешто успјели, него само због српске несреће, а да су Срби тужни, не због среће Хрвата, него због свега што је снашло српски народ, због муке и патње.

Он је додао да ће Хрватска и Србија морати да сарађују због тога што и једни и други губе становништво, при чему Хрвати још драстичније и драматичније него Срби.