latinica  ћирилица
04/08/2018 |  18:01 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Рјешење за Косово није на видику

Предсједник Србије Алексaндар Вучић разговарао је са српским патријархом Иринејем о ситуацији на Космету.

Овом састанку претходила је сједница Савјета за националну безбједност на којој је анализирана политичко-безбједносна ситуација, стање у органима и службама безбједности и систему одбарне и обавјештајним службама и донесене су конкретне мјере.

Србија је испунила све обавезе из Бриселског споразума, учествује у разговорима и орјентисана је компромисно, док Приштина након 1.930 дана одлагања није формирала Заједницу српских општина, рекао је предсједник Србије.

- Нећемо дозволити никоме да пронађе разлог да врши било какве репресивне мјере према Србима било гдје да се они налазе. Трудићемо се да јачамо своју преговарачку позицију и неке мјере одвраћајуће, за оне који би на било који начин спроводили према Србима. Надлежни органи и службе добили су конкретне задатке по том питању и увјерен сам да ће се веома стриктно држати својих задатака и да ће их у потпуности остварити - рекао је Вучић.

Надлежне службе Србије појачаће активности на спречавању ширења лажи о насилним сценаријама на Космету, које наводно припрема Србија против сопственог народа.

- Лажи о насилним сценаријама дио су организованог и систематског плана агентурних мрежа страних држава у Србији које су имале за циљ да Србији вежу руке и онемогуће да се на адекватан начин бори за остваривање обавеза које су и Приштина и међународна заједница преузеле на себе у Бриселу - рекао је Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

На Космету је важно да сачувамо мир и стабилност, поручио је предсједник Србије.

- Све ћемо дати да сачувамо мир и стабилност, готово по сваку цијену, и нећемо дозволити нове "олује". Ја се са тим не играм и сви знају да се са тим не играм, да не говорим нешто што би представљало празне приче. Мој одговор свима који мисле да нападају и врше погром над српским народом јесте да нових "олуја" неће бити. Српска држава их неће дозволити и тачка - категоричан је Вучић.

Да је ситуација на Космету напета потврђују и потези КФОР-а, чији су припадници наоружани дугим цијевима током претходне ноћи блокирали брану Газиводе у Зубином Потоку, на сјеверу Косова и Метохије.