latinica  ћирилица
04/08/2018 |  18:13 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Источни Дрвар обиљежио Дан општине

У Источном Дрвару данас је обиљежен Дан општине и прослављена крсна слава Света Марија Магдалeна, у народну познатија као Блажена Марија. Овим поводом одржана је свечана сједница Скупштине општине, на којој су сумирани постигнути резултати. Служен је и парастос палим борцима и жртвама рата овог краја.

Источни Дрвар је општина са богатим шумским ресурсима, али, према подацима са посљедњег бирачког списка, има тек око 200 гласача. Мјештани су поносни на природна богатства, међутим, жале због малог броја становника.

- Источни Дрвар је лијепо мјесто, лијепих људи. Привреда иде напријед и становништво је задовољно - каже мјештанин Борислав Марчета.

Надлежни у општини Источни Дрвар кажу да ова локална заједница Дан општине дочекује у стабилнoм развојном и финансијском стању, као и да је у току спровођење нових пројеката.

- Израдили смо пројекат спомен комплекса, уређење градског грађевинског земљишта, а извршили смо два пута измјену дијела регулационог плана општине како би прилагодили парцеле за индивидуалну и пословну градњу. Направили смо једну квалитетну индустријску зону гдје би заинтерсовани привредници могли да уложе средства у циљу отварања нових радних мјеста - истиче Милка Иванковић, начелница општине.

Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарну скупштине БиХ
 каже да Источни Дрвар за српске федералне општине представља "врата према Републици Српској".

- Општина Источни Дрвар је за Републику Српску више од општине, зато што у залеђу Федерације има Дрвар, Грахово, Гламоч, дакле општине у којим живе 90 одсто Срби. Дакле, за те општине, за то залеђе општина Источни Дрвар представља врата према Републици Српској и зато Република Српска посвећује све већи значај овој општини - каже Шпирић.

Власти ове општине наглашавају њен значај за српску популацију у Дрвару у Федерацији БиХ, која у великом броју налази посао баш у Источном Дрвару. Због тога је, како кажу, неопходно асфалтирати пут између те двије општине, што је тренутно у припремној фази.