latinica  ћирилица
04/08/2018 |  20:55 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Додик: "Олуја" акција етничког чишћења Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на манифестацији обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", да је "Олуја" била акција етничког чишћења Срба.

- Тражим увијек у себи снагу да разумијем оно што се десило српском народу који је страдао, не само у "Олуји" већ и кроз читаву историју - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да нема разлике између државног пројекта НДХ и усташке политике геноцида, и етничког чишћење 1995. године, и поручио да Срби у овом вијеку морају искористити шансу у погледу свог територијалног и политичког јединства.

Додик је рекао да су усташе и НДХ, кроз свој државни пројекат, убијала Србе, формирали логор за дјецу у којој су убијана и прекрштана.

- Етничко чишћење 1995. године десило се уз одобрење Запада и НАТО - рекао је Додик, додајући да је "Олуја" злочиначки подухват проведен с циљем уништења Срба, за који нико није одговарао.

Предсједник Српске је истакао да је српско страдање у "Олуји" било олујно, читаве породице су нестале, страдале су жене, дјеце и цивили, а правде још увијек нема.

- Ми Срби вјерујемо да је правда могућа, али нема правде тамо гдје је злочинац дијели - нагласио је он.

Додик је захвалио Вучићу на иницијативи за обиљежавање српског страдања у "Олују" и Србији за заштиту и пружено уточиште свим прогнаним Србима.

- Данас ми гледамо у Србију. Срби могу да кажу да имају двије ствари - јаку и моћну Србију и Републику Српску која оличава слободу српског народа. Ми смо, не само кроз "Олују", научили да имамо слободу тамо гдје имамо државу - рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да српски народ жели мир и слободу, да воли Србију и Српску и има вољу да их јача и брани.

- Сигуран сам да ће Срби наћи снагу за државно уједињење у овом вијеку. Ми волимо Србију, доживљавамо је својом земљом, ми видимо Републику Српску и Србију као јединствен простор и вјерујем да на то имамо право - истакао је Додик.