latinica  ћирилица
04/08/2018 |  23:37 ⇒ 05/08/2018 | 09:54 | Аутор: СРНА

Савановић: "Олуја" је цивилизацијска срамота

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" цивилизацијска срамота.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

- На данашњи дан прије 23 године десила се реприза 1941. и 1945. године. Десило се срамно несхватљиво понашање једне чланице УН, која је управо под заштитом УН напала недужно српско становништво - рекао је Савановић за Срну у Бачкој Паланци, гдје је присуствовао обиљежавању Дана сјећања на убијене и страдале Србе у "Олуји".

Он је подсјетио да је више од 200.000 припадника Хрватске војске, Хрватског вијећа обране, такозване Армије БиХ, подржано логистиком НАТО пакта, напало голоруко српско цивилно становништво.

- Њих је бранило једва 30.000 војника Војске Српске Крајине. Кренуо је незапамћен егзодус у ком је бомбардовано српско цивилно становништво. У току те злочиначке акције Срби су бестијално убијани, клани и бацани у јаме - рекао је Савановић.

Он је оцијенио да Дан сјећања на страдале у "Олуји" треба да буде снажна порука за младе генерације да се то не понови и поручио да у историјске уџбенике треба унијети сва трагична дешавања од прије 23 године.

Савановић је рекао да Срби морају бити јединствени, економски јаки и увијек опрезни зато што су се у двије Југославије појављивали злочинци који су их немилосрдно убијали.

Он је навео да је између 1878. и 1941. године пројектована монструозна теза да "Срба западно од Дрине не смије да буде".

- Заједички именитељ свих тих антисрпских процеса, који су претходили деведесетим годинама прошлог вијека је да га је осмислила клерофашистичка идеологија још у доба Аустроугарске монархије. Дакле прије 23 године ништа се Србима није ново десило од оног што их је погодило у Првом и Другом свјетском рату, али и на крају прошлог вијека - рекао је Савановић.