latinica  ћирилица
05/08/2018 |  10:41 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Годишње 300 милиона КМ за борачку популацију

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ресорно министарство и Влада Српске показују посебан сензибилитет и поштовање према борачким категоријама, које су дале немјерљив допринос за стварање Српске, те додао да се за ову популацију годишње издваја 300 милиона КМ или десет одсто републичког буџета.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Он је истакао да од тог износа ресорно министарство на годишњем нивоу издваја 227 милиона, а средства издвајају и Министарство здравља и социјалне заштите Српске и Министарство просвјете и културе у дијелу који је у њиховој надлежности.

- Много тога смо урадили за борачку популацију. Измјене и допуне Закона о правима бораца су усвојене 2012. године и кроз њих смо обухватили људе који нису имали никаквих примања, кроз мјесечни борачки додатак. Годишњи борачки додатак је уведен 2007. године за прву и другу категорију, а мјесечни борачки додатак 2012. године од прве до пете борачке категорије - подсјећа Савановић у интервјуу за Срну.

Коментаришући захтјеве појединих борачких удружења за измјене и допуне Закона о правима бораца, Савановић истиче да је то добар закон, који је обухватио права породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, мада постоје неке одредбе које треба мијењати.

Он је додао да није реално очекивати да ће се закон мијењати у овом сазиву Владе и Народне скупштине Републике Српске.

- То не значи да у новом сазиву парламента и Владе не треба приступити промјенама одређених чланова Закона, у оквиру постојећих буџетских средстава - напомиње Савановић и додаје да економија Српске још не може поднијети знатније повећање борачких основица, али да то не значи да то тога неће доћи у наредном периоду будући да је чињеница да економија у Српској расте.

Говорећи о стамбеном збрињавању борачких категорија, Савановић је рекао да је до сада стамбено збринуто 8.256 људи, од чега 3.342 кроз изградњу станова, те 4.914 кроз неповратне новчане помоћи у износу до 8.000 КМ.

- Остало нам је још да у наредним годинама стамбено збринемо оне људе који се из оправданих разлога нису пријавили крајем 2007. године за стамбени програм 2008-2018. године - појашњава Савановић.

Када је ријеч о Закону о раду, који се у Српској примјењује од почетка 2016. године, Савановић каже да је тај закон показао своју оправданост.

- То не значи да неће бити допуна и измјена овог закона на оним члановима који се у практичном смислу нису показали најбољим или који нису у својој прецизности доведени до краја - каже Савановић.

Он је подсјетио да је Влада, потписивањем меморандума са социјалним партнерима - Савезом синдиката и Унијом удружења послодаваца Републике Српске крајем 2017. године, договорила да дође до измјена и допуна неких чланова Закона о раду.

- Формирали смо радне групе и обавили јавну расправу по питању Закона о раду и то сада анализирамо, сумирамо и то ће питање бити приоритет новог сазива Народне скупштине и нове Владе Републике Српске - каже Савановић.

Он напомиње да је потписаним меморандумом између Владе и социјалних партнера предвиђено да мора постојати консензус за измјене и допуне одређених чланова Закона о раду.

- Не сумњам да ће тога бити, јер је интерес свих - Владе Републике Српске, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца да имамо што бољи закон у практичном смислу - истиче Савановић.

Што се тиче доношења општег колективног уговора у Републици Српској, Савановић је изразио очекивање да ће ово питање бити ријешено у нареденом периоду, подсјетивши да постоје неразумијевања између социјалних партнера - синдиката и послодаваца.

- То је остало "отворено" кад је у питању реални сектор и морамо брзо реаговати да заштитимо раднике у том сектору, јер има послодаваца који злоупотребљавају непостојање општег колективног уговора - наглашава Савановић.

Говорећи о пензионерској популацији у Српској, Савановић је подсјетио да је Влада 2016. године донијела нимало лаку и храбру одлуку о тезорском начину исплате пензија, иако је била свјесна чињенице да ће то нарочито у првим мјесецима додатно оптеретити буџет Републике.

- Данас имамо стабилну ситуацију у вези са исплатом пензија. Десетог у мјесецу почиње исплата за претходни мјесец и завршава се до двадесетог у мјесецу са исплатама пензија које су изван Републике Српске - истакао је Савановић.

Он је напоменуо да је у периоду од 2013. године у Српској пензија повећана готово 20 одсто.

- То је највеће повећање пензија у окружењу - истиче министар и додаје да је реално очекивати да Влада Српске до краја године донесе и одлуку о једнократној помоћи пензионерима са најмањим пензијама.

Што се тиче акционих програма запошљавања у Републици, што је први пут уведено 2007. године, Савановић каже да је овогодишњим акционим планом предвиђено да 5.150 људи добије посао.

Он је подсјетио да су приоритет у овим акционим плановима демобилисани борци, породице погинулих, ратни војни инвалиди, те реални сектор.

- Укупно од 2011. до 2018. године имамо око 28.000 људи запослених кроз акционе планове, а за ове намјене је из буџета Српске издвојено око 100 милиона КМ - рекао је Савановић.

Он је додао да је овогодишњим акционим планом запошљавања предвиђено и да 1.210 младих људи одради приправнички стаж, од чега 210 људи из категорије породица погинулих, за шта је из буџета на располагању шест милиона КМ.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је незапослено 1.032 дјеце погинулих бораца, од чега ће око 700 дјеце бити запослено у наредне двије године.

Такође, наводи Савановић, у овој години Влада Српске издвојила је у реални сектор око 5,5 милиона КМ за послодавце који су плаћали порезе и доприносе новопримљеним радницима.

- Такође, подигли смо кредит код Свјетске банке који би ускоро требало да буде оперативан, и сваке године ће по том основу по 10 милиона КМ бити убацивано у компоненте запошљавања у реални сектор Српске. То подразумијева отварање нових радних мјеста, запошљавање младих људи и јачање економије Републике - каже Савановић.