latinica  ћирилица
05/08/2018 |  11:07 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Хрватска слави док се Срби сјећају убијених и прогнаних

Док се Срби сјећају убијених и прогнаних у хрватској оружаној акцији "Олуја", Хрватска обиљежава "Дан побједе и домовинске захвалности".
Книн: Хрватска слави "Дан побједе" (Фото: РТЛ) - Фото: Screenshot
Книн: Хрватска слави "Дан побједе" (Фото: РТЛ)Фото: Screenshot

У Книну се одржава централна свечаност, којој присуствује хрватски државни врх.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, изјавио је у Книну да 23 године након војно-полицијске операције "Олуја", Хрватска шаље Србији и српској мањини поруке истине, сарадње и мира, али да Хрватска жели и истину о "великосрпској агресији".

Пленковић је рекао окупљенима да је "стратешка промјена односа снага коју је донијела `Олуја` омогућила слом опсаде Бихаћа, ослобађање великог дијела БиХ, а на крају и потписивање Дејтонског мировног споразума за БиХ".

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је акција "Олуја" била "величанствена побједа, а да је "потпуни пораз агресор доживио у даљим војним операцијама у БиХ". Она је истакла да су тиме "створени предуслови за постизање мира који и данас живе".

Она је поручила да се "домовински рат и хрватски бранитељи не смију заборавити".

Китаровићева је синоћ на пријему за ратне команданте Хрватске војске на Книнској тврђави, уз присуство државног врха, одликовала генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.