latinica  ћирилица
05/08/2018 |  11:39 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Хармоника није само за народну музику

Талентовани студент четврте године Музичке академије у Источном Сарајеву Стефан Ћеха каже да се акордеонисти труде да овдашњој публици покажу да хармоника не служи само за свирање "народне музике", већ да посједује особен и препознатљив звук у свакој варијанти, било да се ради о камерном или оркестарском подручју.
Ћеха: Хармоника није само за народну музику - Фото: СРНА
Ћеха: Хармоника није само за народну музикуФото: СРНА

Ћеха је рекао да хармоникаши не желе потпуно да одбаце укоријењено мишљење да је то "народни инструмент", већ да покажу и његову другу страну, приближавајући становништву и репертоар за соло хармонику.

- Циљ је да људима промијенимо свијест о положају хармонике у музици, приближимо им њена досадашња остварења на пољу класичне музике и изразиту заступљеност на многим пољима - објашњава Ћеха, који похађа Музичку академију у класи професора и композитора Дражана Косорића.

Овај добитник вриједних награда на домаћим и међународним такмичењима класичне музике каже да свако доноси ново искуство, остављајући значајан траг у даљем умјетничком усавршавању.

- Посебно памтим церемонију затварања Фестивала руске музике Бољшој, када је квинтет хармоника Акордеус, чији сам члан, освојио Лауреат првог степена и награду Златна матријошка. Имали смо тада прилику да присуствујемо отвореној проби руског Симфонијског оркестра Бољшој, коју је водио један од највећих диригената данашњице Валериј Гергијев, који нам је уручио награду - присјећа се Ћеха.

Овај младић из Источног Сарајева, који је забиљежио велики број наступа у Републици Српској, БиХ, региону и европским земљама, каже да му је судбина одредила хармонику као животни пут и да је данас срећан због свог избора.

Ћеха истиче да му новчана подршка Владе Српске путем стипендије коју прима од Фонда "Др Милан Јелић" много значи и помаже у студирању и стручном усавршавању.

- Тај фонд даје непроцјењиву подршку младима и представља стуб хуманости и доброчинства у Српској. Он је за младе од изузетног значаја, јер се бави подстицањем талентованих људи у Српској, промоцијом резултата стипендиста и моралном подршком у њиховом даљем развоју - поручује Стефан.

Он је рекао да своју будућност на умјетничком плану види на сцени, те да би, уколико му се укаже прилика, волио да остане и ствара у Српској, као и да буде увијек дио републичког културног живота.

- Млади људи су стуб и један од најснажнијих потенцијала друштва, стога им треба дати шансу да то друштво граде на прави начин. Држава се развија и унапређује на прави начин једино ако друштво истински створа чврсте основе за пуну афирмацију младих и њихових знања - истиче Ћеха.

Стефан је хармонику почео да свира са девет година и оснивач је квинтета хармоника Акордеус, који дјелује у оквиру Музичке академије у Источном Сарајеву под умјетничким руководством професора Косорића.

Члан је Академског хора и Оркестра хармоника поменуте академије. Похађао је семинаре код значајних професора хармонике, радећи са истакнутим педагозима Грејсоном Мејсфилдом, Марком Стојановићем, Казисом Стонкусом, Љубом Шкиљевићем, Маријом Владимировновом Власовом...

У "мору" квалитетних извођача на хармоници посебно издваја оне из Русије који, према његовом мишљењу, заузимају примат на том плану.

- Међу њима су Јуриј Шишкин, Владимир Мурза и Александар Скљаров. Јосиф Пуриц, побједник бројних међународних такмичења, свакако је свирачка фигура којој се дивим - каже Ћеха.

Стефан активно свира и клавир, а оснивач је и директор Студентског фестивала класичне музике Орфеј, који се одржава у Источном Сарајеву и Сарајеву.