latinica  ћирилица
05/08/2018 |  12:41 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Дани боровнице у НП "Сутјеска"

У Националном парку "Сутјеска" у току су манифестације Дани боровнице и Поход на језера Зеленгоре.

Брање модро-плавичастих бобица, шетње стазама за рекреацију, обилажење видиковаца и језера "горских очију", планинарење... само су неки од садражаја у којима љубитељи природе уживају на планини Зеленгори.

Боровнице су на пропланцима Зеленгоре и осталих планина добро родиле. Укусне плавичасте плодове и бројне специјалитете који настају од њих, пробао је и Бранко Пајић из Сомбора са породицом.

- Манифестација је лијепо организована, пробали смо све производе. Чини ми се да боровнице због кише нису довољне слатке, али је ипак све укусно - каже Пајић.

Више кишних дана у вријеме зрења спријечило је брање, због чега је добар дио плода пропао. Ипак, вриједни домаћини успјели су да уберу довољне количине за припремање јела и напитака.

У Националном парку "Сутјеска" истичу добру сарадњу са мјештанима.

- Мјештани су ослобођени плаћања свих улазница у Национални парк и омогућено им је да продају своје домаће производе - каже директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић.

Дани посвећени овом егзотичном планинском плоду трају више од двије деценије.

Неизбјежна дестинација за дружења на Зеленгори су два од осам глечерских језера, прозваних "горске очи".

У Туристичкој организацији Фоча истичу да ће од ове године боровницу и бројне посластице од ње, представити и у Требињу.