latinica  ћирилица
06/08/2018 |  07:59 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Обиљежен празник Светих новомученика пребиловачких

У српском селу Пребиловци, код Чапљине, обиљежен је дан страдања Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких. Бројни ходочасници и потомци жртава дошли су у Пребиловце да се поклоне сјенима 820 жртава, махом жена и дјеце, које су усташе почетком августа 1941. убиле на кућном прагу или их живе бацили у херцеговачке јаме.

Само у једном дану, 6. августа 1941. усташе су звјерски поубијале између 550 и 600 жена и дјеце. Током тог страшног љета поубијано је или живо бачено у јаму још око 300 Пребиловчана и Срба из околних села. Да постоји и гори злочин, показало се 1992. када су хрватске снаге минирале крипту са њиховим костима.

Двапут мучени и убијени Пребиловчани су 2015. године канонизовани, и у календару Српске православне цркве уписани као свети новомученици. Данас су у Пребиловце многи дошли да им се поклоне. Група ходочасника из Невесиња пјешачила је два дана. Први пут су у Пребиловце стигли и ходочасници из Поткозарја.

Потомци преживјелих Пребиловчана углавном су расељени по свијету, али на данашњи дан обавеза је да се дође у завичај.

Миленко Јахура, предсједник Српског националног друштва "Пребиловци" из Београда истакао је да овај храм реба да буде светилиште као што је то манастир Острог.

У Пребиловцима сада живи педесетак мјештана. Кажу, ни повратак али ни опстанак овдје није лак, али дуг према прецима их обавезује.

Свету архијереску литургију у велелепном храму Христовог Васкрсења, у којем су сахрањене кости мученика, а чији главни ктитор је предсједник Српске Милорад Додик, служио је умировљени владика Атанасије.

"Злочинци су палили кости Пребиловчана. Овдје смо 1991. године сахранили 40 сандука костију, а након рата остатке смо сакупили у седам сандука. Тешко онима који се боре са мртвима, изгубили су битку унапријед. Сада хоће да нам наметну ЕУ, неправедну, нехуману и антиљудску унију да би нас поравнали и главе скинули", рекао је владика Атанасије.

Литургији је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је истакао да су Пребиловци симбол страдања српског народа у Херцеговини, а Пребиловчани људи невјероватне снаге који показују да ће упркос свему опстати на овим просторима.

"Ово су простори гдје су Срби живјели и гдје ће живјети, без обзира на покушаје других да овдје затру наше постојање. То показује и овај храма и људи који су данас овдје", рекао је Иванић.

Покренута је иницијатива да се у Пребиловцима изграде и спортски терени, како би се и на тај начин подстакао повратак и обнова живота у овом крају. Прикупљају се добровољни прилози, а вечерас се у Невесињу игра и утакмица ветерана Црвене звезде и невесињског Вележ и сав приход иде за ту намјену.