latinica  ћирилица
06/08/2018 |  08:33 | Аутор: СРНА

Абе жели састанак са Кимом

Премијер Јапана Шинзо Абе изразио је жељу да се састане са лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном, како би разговарао о денуклеаризацији на Корејском полуострву и односима двије земље у будућности.

Он је на конференцији за новинаре током обиљежавања 73 године од напада атомским бомбама на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки у Токију рекао да би требало лично да се састане са Кимом.

"Требало би да се лично састанем са предсједавајућим Радничке партије Кореје Ким Џонг Уном, да са њим разговарам и ријешим проблеме у вези са нуклеарним и балистичким оружјем, као и питања отетих лица и да изградмо нове билатералне односе", истакао је Абе.

Ситуација на Корејском полуострву значајно се поправила у посљедњих неколико мјесеци, током којих се Ким састао са предсједником Јужне Кореје Мун Џае Ином и са предсједником САД Доналдом Трампом, пише "Спутњик".

Током састанка у Сингапуру 18. јуна, Трамп и Ким постигли су споразум о денуклеаризацији Сјеверне Кореје у замјену за обустављање заједничких војних вјежби САД и Јужне Кореје и евентуално укидање америчких санкција Пјонгјангу.