latinica  ћирилица
06/08/2018 |  10:16 | Аутор: РТРС

Решић: Нова законска рјешења - ефикаснија администрација

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да Влада Српске жели да законским рјешењима која ступају на снагу ове године учини ефикаснијим рад администрације, да грађани не чекају 30 дана на рјешавање захтјева и "папирологије".
Лејла Решић - Фото: СРНА
Лејла РешићФото: СРНА

Решићева је навела да је ријеч о Закону о управном поступку и Закону о матичним књигама, којима ће бити убрзан рад локалних органа, али и републичких институција.

Она је истакла да се на овај начин смањује корупција, те да вјерује да нема предмета који не може бити завршен за седам дана.

"Убрзавамо рад у свим органима управе. Администрацију чинимо одговорнијом за оно што ради. Очекујем да ће требати времена да се људи навикну на овај систем рада. У Српској постоје локалне заједнице које већ раде на овај начин и Влада жели да то буде стандард за све. Нема разлога да грађани за ствари које су најчешће техничке губе вријеме по шалтерима и канцеларијама", рекла је Решићева за "Вечерње новости".

Она каже да је Закон о управном поступку "правна Библија", јер га тако правници доживљавају, а његовим измјенама промијењен је начин рада у локалним заједницима када је ријеч о примјени овог занона.

"Данас када грађанин преда захтјев, орган је дужан да га у року од десет дана обавијести да нешто од документације недостаје. Ако недостаје, грађанин има рок од седам дана да допуни документацију, а ако не допуни сматра се да није допунио захтјев. Уколико за 10 дана грађанин не добије никакво обавјештење, сматра се да је уредан захтјев и 30. дан може добити само одговор", појашњава Решићева.

Она је истакла да су рокови смањени и када је ријеч о новом Закону о матичним књигама.

"Рок за узимање матичног броја за новорођенчад до сада је био 15 дана, а сада је скраћен на осам дана. Прописали смо законску обавезу да службе које су грађани обилазили да прибаве папирологију сада размјењују податке по службеној дужности. Оставили смо и могућност да у наредном периоду буду доступни е-матичари, гдје би у породилиштима инсталисали матичне службе и остављали податке о новорођенчету, а у својим општинама се након неколико дана подизао готов папир о матичном броју", навела је Решићева.