latinica  ћирилица
06/08/2018 |  12:03 | Аутор: СРНА

Дачић: Хрвате да буде срамота

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Хрватску треба да буде срамота што је на обиљежавању "Олује" у Глини пјевао контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, као и да је жалосно и неморално то што се на хрватској прослави вијорила израелска застава - народа који је са Србима и Ромима највише пострадао у Јасеновцу.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Пјевао је /Томпсон/ у Глини, гдје је за вријеме фашистичке Њемачке и НДХ запаљена црква напуњена Србима. Ту је касније подигнут "Српски дом", али они су протјерали Србе и претворили га у "Хрватски дом". Па, како их није срамота?", пита Дачић.

Он наглашава да је то што се на прослави "Олује" у Хрватској вијорила израелска застава неморално према израелском народу, чије жртве у Холокаусту Хрвати релативизују.

"Они присуство правдају комерцијалним учешћем. У Јасеновцу је највише страдало Срба, Јевреја и Рома", истиче Дачић.

Он каже и да не разумије зашто је испод натписа "За дом спремни" на државној прослави "Олује" у Книну стајао црногорски официр. "Нисам ја ишао у Дубровник да ратујем, већ Црногорци", рекао је Дачић за Телевизију "Пинк".

Коментаришући поруке из Хрватске да Србија не може у ЕУ док има предсједника какав је Александар Вучић, Дачић указује да је Хрватска једина држава поред Аустрије која је дочекала нацисте са цвијећем у рукама и једина земља у Европи која слави етничко чишћење, те да Србе више ништа не може изненадити.

"Предсједнику Србије у Хрватској замјерају и то што је на обиљежавању прогона Срба у "Олуји" користио термин Крајишници", наводи Дачић.

Истиче да Хрватима сада изгледа сметају и историјске чињенице и то што је постојала Војна Крајина.

Дачић каже да Србија жели да смањује тензије, али не може прихватити додјелу одликовања ратним злочинцима /генералима Анти Готовини и Младену Маркачу/, лажне приче о великосрпској агресији, релативизацију и негирање злочина.