latinica  ћирилица
06/08/2018 |  15:33 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Да се не заборави: У Новом Граду обиљежене 23 године од егзодуса Срба из Крајине

У Новом Граду обиљежене су 23 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине, током злочиначке акције хрватских снага „Олуја“. Према подацима Веритаса, страдао је 1.861 Србин, а протјерано 220.000. У Храму Светих апостола Петра и Павла служен је парастос. Симболично с „моста спаса“, који је данас граница с Хрватском, спуштени су вијенци у ријеку Уну.

Злочиначка акција хрватске војске „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Лике, Кордуна, Баније и Сјеверне Далмације. Већ првог дана акције, непрегледне колоне српских избјеглица кренуле су ка Србији. Лазо Штрбац један је од свједока проласка избјеглица кроз Нови Град. Слике ужаса још су живе у његовим очима.

"Стари људи нису могли да ходају, било је ту и дјеце. Од јада нико није знао куда ће. А хрватска артиљерија је тукла све вријеме и пратила их", прича Штрбац.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, истакао је да су грађани Новог Града у тим тренуцима заиста учинили све да помогну тим људима у хран, одјећи, као и око сахрањивања мртвих.

Након парастоса, према мосту, на граници с Хрватском, прислужене су свијеће.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду јутрос је служен парастос поводом обиљежавања 23 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине.

Након парастоса, уз улицу која води од Храма до моста на ријеци Уни, на граничном прелазу упаљене су свијеће, а са моста је спуштено цвијеће у Уну. У августу 1995. године овај "мост спаса" прешло је 100.000 протјераних Срба из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У насељу Туњица положени су вијенци на спомен-обиљежје страдалим у нападу хрватске војске у септембру 1995. када је живот изгубило 37 цивила и 20 припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

Парастосом и полагањем вијенаца, годишњица погрома Срба обиљежен је и у селу Сводна, гдје је у хрватском гранатирању страдало много мјештана. У овом мјесту гађана је и колона српских избјеглица, у којој су погинуле три особе. Оштећења на фасадама видљива су и данас.

Злогласна „Олуја“ специфична је по томе што је чак 65 одсто њених жртава били цивили. Одговорни за све те злочине још нису процесуирани, а из "Веритаса" најављују и иницијативу за надокнаду штете, коју би породице страдалих наплатиле од Хрватске.

Саво Штрбац, предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" нагласио је да ће због неефикасности истраге, а да је неефикасна, каже, види се управо по томе што нико није процесуиран, уз помоћ породица и њихових опуномоћеника доћи пред Међународни суд правде.

Обиљежавање 23. годишњице од егзодуса Срба у „Олуји“ биће настављено сутра, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Петровачкој цести, и посјетом спомен-соби у Дринићу.