latinica  ћирилица
06/08/2018 |  18:00 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Брачни пар из Швајцарске кампује на обали Уне

Брачни пар, Швајцарац Марко и његова супруга, Кинескиња Су, опчинила је љепота једне од најљепших европских ријека, Уне. Због тога, другу годину, годишњи одмор проводе на њеној обали. Задивљени љепотом ове ријеке, али и гостопримством домаћег становништва, кампују у Рудицама, код Новог Града.

Својим кампером прешли су Европу. Обишли су готово све континенте и ријетко се враћали на исто мјесто. Међутим, авантуристи, Марк и Су, током путовања ка Црној Гори сазнали су за камп поред Уне, и у њему, како кажу, открили чаробно мјесто на кугли земаљској.

Остатак годишњег одмора тада су провели поред ове ријеке. Због љепоте Уне, учинили су оно што никада прије тога нису – поново се вратили на исто мјесто. На њену обалу.

"Ми знамо да људи овдје воле да уживају у животу. Управо то је оно што тражимо кад идемо на одмор, не желимо стрес или прегласне плаже, тражили смо мјесто гдје можемо уживати и пронашли смо га", каже Марк Молтонов, док његова супруга Су Тејт додаје: "Кад смо стигли, дочекали су нас као пријатеље које познају веома дуго. Заиста, овдје се осјећамо као код куће".

На препоруку Марка и Су, у Рудице су ове године стигли и њихови пријатељи из Швајцарске. Кажу, Уна је заиста невјероватна ријека.

Мориц Кениг и Јозеф Јуржик не могу сакрити одушевљење љепотом Уне, а оно што их је посебно заинтригирало јесте њена чистоћа и нетакнутост, као и то што је све природно, ништа није вјештачки створено.

Домаћини имају шта да понуде гостима из иностранства. Највећи адут су домаћи гастрономски специјалитети.

"Нудимо им све што за сада можемо. Прије свега, да се лијепо проведу, да им буде угодно, трудимо се да им понудимо нашу традиционалну исхрану којом се они одушевљавају", каже Милан Бабић из Кампа на Уни.

Традиционална Уна регата годинама окупља више стотина учесника из региона, а јединствена љепота унског слива посљедњих година све је привлачнија туристима из Европе.

Ово је још један доказ да је туризам грана привреде у коју у Новом Граду и те како вриједи улагати.