latinica  ћирилица
06/08/2018 |  21:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Званична Подгорица: Машуловић у Книну – уобичајени дипломатски протокол

Војни изасланик Црне Горе у Хрватској, пуковник Иван Машуловић учествовао је на обиљежавању хрватског Дана побједе у Книну, у оквиру редовних активности и на позив домаћина, у складу са уобичајеним дипломатским протоколом, саопштило је Министарство одбране Црне Горе.

Машуловић није био у Книну да прославља "било чије побједе или поразе, нити страдања било ког народа, како се то злонамјерно жели инсинуирати", саопштило је црногорско Министарство одбране, а преноси РТЦГ.

"Та реторика и смјештање овог безазленог цивилизацијског чина у контекст сулудог рата деведесетих, не приличи двадесетим годинама овог вијека, новом времену у којем су и Црна Гора и Србија земље кандидати у преговарачком процесу са ЕУ", наводи се у саопштењу.

Из Министарства одбране поручују да је Црна Гора свој однос према страдалима показала кад им је то било најпотребније.

"Данас је окренута сигурној европској будућности, и одлучно иде у корак са развијеним демократским земљама, ослобођена баласта прошлости. Без обзира на било чија очекивања, Црна Гора не жели никад више да бије туђе битке, већ је окренута свом развоју и напретку, и изградњи добросусједских односа са свим земљама у окружењу, што је најбољи пут за јачање регионалне стабилности", наводи се у саопштењу.

Такав однос, како је саопштено, Црна Гора има и према блиској, пријатељској Србији, као и према блиској и пријатељској Хрватској, уз то и савезничкој земљи у НАТО, преноси РТЦГ.

Из Министарства се наводи да је то позиција Црне Горе у односу на овај догађај, а да су "све друго најобичније инсинуације, које углавном долазе од оних који су и тада, као и данас, покушавали да ламентирају над судбином погинулих и прогнаних, и да политички профитирају на њиховој несрећи".

Министар одбране Александар Вулин је раније изјавио да му је жао што је на обиљежавању годишњице хрватске акције "Олуја" у Книну, "на прослави највећег страдања" српског народа, видео – официра црногорске војске.

"Волио бих да чујем од представника црногорске државе и војске да кажу чему су се радовали и чему су се обрадовали када су били на тој великој прослави, да кажу ком су се протјеривању обрадовали и да нас подсјете, или да подсјете себе, да су они били дио те заједничке државе у вријеме када је тих 250.000 људи дошло баш у земљу коју су и они чинили", рекао је Вулин у Новом Саду.

Поводом присуства црногорског војног аташеа Ивана Машуловића на прослави "Дана побједе и домовинске захвалности" у Книну, реаговали су и представници опозиционих партија у Црној Гори (ДФ, УЦГ, СНП, УРА).

Тај потез сматрају неодговорним и без оправдања, непримјереним и непотребним – па захтијевају опозив Машуловића, и позивају премијера Душка Марковића да поднесе остаку, наводи РТЦГ.