latinica  ћирилица
07/08/2018 |  07:27 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдале на Петровачкој цести

Обиљежавање 23. годишњице од егзодуса Срба у хрватској војној операцији "Олуја" биће настављено је данас полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Петровачкој цести и посјетом спомен-соби у Дринићу.
Петровачка цеста-помен (архив) - Фото: РТРС
Петровачка цеста-помен (архив)Фото: РТРС

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг-21" 7. августа 1995. године бомбардовао је избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине.

Погинуло је десет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док их је педесетак рањено.

За овај злочин нико није одговарао.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Штрбац: "Веритас" покреће питање процесуирања злочина над Србима

Документационо-информативни центар "Веритас" је са партнерским адвокатским канцеларијама у Хрватској и Републици Српској покренуо питање процесуирања одговорних за ратне злочине над Србима на Петровачкој цести, у Сводној код Новог Града, цести Глина-Двор и Сувој Међи, изјавио је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

"Након што добијемо одговоре из Хрватске и Федерације БиХ у вези са захтјевом за процесуирање ових злочина, у име чланова породица погинулих поднијећемо тужбе против Хрватске и БиХ за накнаду штете пред Европским судом за људска права у Стразбуру", рекао је Штрбац, који је данас на Петровачкој цести присуствовао обољежавању 23 године од егзодуса Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Он појашњава да ће "Веритас" у овом процесу користити могућност коју предвиђа Европска конвенција за људска права, а то је да се у случају неефикасне истраге у земљи гдје су почињени злочини може директно обратити тужбом Европском суду за људска права у Стразбуру.

Штрбац наглашава да је поражавајућа чињеница да је прошло 23 године, а да још нико није процесуиран за ове злочине, иако се истрага годинама води у Тужилаштву БиХ.

"Свјесни смо да Хрватска и БиХ штите једна другу јер су заједно ратовале против, како то кажу, "српског агресора", на основу Сплитског споразума који су 1995. године потписали Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић", каже Штрбац.

Савановић: Поражавајуће да нико није одговарао за злочине

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је поражавајућа чињеница да нико није одговарао за ратне злочине над Србима у операцији "Олуја" 1995. године, али да српски народ у дане сјећања на ова страдања мора да "уздигне главу" и буде јединствен, као и да не смије да заборави све што му се дешавало кроз историју.

Поводом обиљежавања на Петровачкој цести 23 године од егзодуса Срба у хрватској злочиначкој акцији "Олуја", Савановић је подсјетио да је Хрватска, која је чланица УН, 4. августа 1995. године протјерала своје грађане само зато што су били Срби.

- Хрватска је извела ову акцију и поред тога што је чланица УН и што је простор бивше Републике Српске Крајине био под заштитом УН - подсјетио је Савановић у изјави Срни.

Према његовим ријечима, Хрватска је са војном силом од 200.000 војника тада напала голоруки српски народ и око 30.000 припадника Војске Српске Крајине.

- Тужна је чињеница да Хрватска као држава протјерује и убија своје грађане само зато што су православци - напоменуо је Савановић.

Према његовим ријечима, у контексту историјских процеса на овим просторима од Првог и Другог свјетског рата било је очекивано етничко чишћење Срба из Крајине.

- Ово је пројекат који је осмишљен и заједнички именилац свих тих процеса било је да Срба западно од Дрине не буде, а акција "Олуја" је дио тог пројекта јер је са вјековних огњишта протјерано 250.000 Срба - рекао је Савановић.

Он је подсјетио да је ова акција подржана од НАТО пакта и изведена у садејству са јединицама ХВО-а и такозване Армије БиХ.

РТРС/СРНА