latinica  ћирилица
07/08/2018 |  09:19 | Аутор: СРНА

Којић: Оптужница против Дудаковића питање дана

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изразио је увјерење да ће ускоро бити подигнута оптужница против бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, који је на слободи тачно 12 година откако су објављени снимци на којима издаје злочиначке наредбе и спаљивање српских села у јесен 1995. године.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је истакао да је огорчен због тога што Дудаковића није стигла правда и казна за злочине над српским војницима и цивилима, али да је сигуран да је подизање оптужнице питање дана.

"Сматрам да су за чврсто утемељену и непобитну оптужницу довољни докази које смо ми уступили Тужилаштву БиХ, а вјерујемо да је тужилаштво дошло до још доказа који потврђују Дудаковићеву одговорност", рекао је Којић за "Глас Српске".

Којић је нагласио да предмет Атифа Дудаковића спада међу најсложеније, али да то није оправдање за то што још није окончан.

"Много лакше је било предмет привести крају прије десет година јер је било више свједока. Осим тога, могуће је да су и неки материјални докази у међувремену нестали или упропаштени, али, без обзира на све то, очекујем да оптужница у најскорије вријеме буде подигнута и потврђена", поручио је Којић.

Он је додао да досадашње искуство говори да Срби, ипак, морају да буду опрезни када је ријеч о правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Снимци на којима Дудаковић наређује спаљивање српских села први пут су емитовани 7. августа 2006. године.

Тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик три дана послије поднијели су двије кривичне пријаве, једну против Дудаковића и другу против НН лица због убиства једног или више припадника Војске Републике Српске или Војске Републике Српске Крајине и паљења и рушења цивилних објеката.