latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:13 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

За пројекте у области културе 4,8 милиона КМ (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци с директорима Архива Републике Српске, Музеја Српске, републичког Музеја савремене умјетности, Народног позоришта и Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Цвијановићева је рекла да је на данашњем састанку разговарано о подршци Владе Српске институцијама културе.

- Влада је на прошлој сједници донијела одлуке којима се третирају институције културе са сједиштем у Бањалуци, за које је издвојено два милиона КМ. Претходно смо донијели одлуке о износу од 2,8 милиона КМ за институције смјештене ван Бањалуке. То су институције у Источном Новом Сарајеву, Пале, Невесиње и Котор Варош - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је рекла да је за Музеј савремене умјетности издвојено 486.000 КМ, Музеј Републике Српске 340.000, Архив Републике Српске 540.000, Народну и универзитетску библиотеку Српске 248.000 и Народно позориште 353.000 КМ.

Она је истакла да су средства издвојена за пројекте које су ове институције кандидовале, те да ће бити искоришћен за реконструкцију и модернизацију културних установа у Бањалуци, како би се обезбиједио њихов што ефикаснији рад.

Она је рекла да је на састанку било ријечи о томе како Влада може омогућити додатну помоћ овим установама, да би њихови садржаји били бољи и упечатљивији, те истакла да је Влада захвална за све што се реализује у оквиру институција културе упркос тешким финансијским временима.

- Сада када су тешка финансијска времена иза нас можемо разговарати о томе како да више улажемо и дамо већу видљивост тим институцијама. Бањалука и друга мјеста живе нови живот када је ријеч о култури и туризму и видимо велику шансу за наше институције културе и туристичке садржаје и кроз нове авио-линије које су успостављене. Од јесени ће,о имати три нове авио-линије, а сљедеће године још најмање двије које ће нас повезивати са различитим центрима у Европи. То је нова шанса за развој туризма и културе - истакла је Цвијановићева.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је први пут да је једна Влада на посебан начин схватила значај институционалне и ванинституционалне културе, што најбоље показује зрелост друштва.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да ће одобреним средствима бити набављена информатичка опрема за дигитализацију и микро-филм, те за покретно-клизне архивске полице Архива, чиме ће бити остварено око 60 одсто додатног смјештајног простора у депоима и највреднија грађа ће моћи да буде смјештена у једној згради.