latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:53 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Приједорски воћари још збрајају штете од незапамћеног олујног невремена

Приједорски воћари још збрајају штете од незапамћеног олујног невремена, праћеног градом, који је крајем јула, погодио Приједор и села под Козаром.

У приједорској Градској управи формиране су комисије за попис штета, причињених на воћњацима, усјевима и баштама, али и на стамбеним, помоћним и инфраструктурним објектима. Међутим, због обима посла, попис штете, која је посебно велика у воћњацима, тече споро.

У воћњацима под Козаром још не могу да вјерују да је посљедњи лед "са земљом сравнио" родне воћњаке. Неки су страдали скоро у потпуности. Вишедневне кише, након кобног леда, нису ишле у прилог, па је оно што је остало, преузела трулеж.

"Нисмо се надали баш да ће киша одмах да пада из дана у дан ,неколико пута. Што се тиче финансијског стања шетата на шљиви и на јабуци око 45.000 марака", наводи Драгомир Вујковић, воћар из села Бабићи.

Право стање, биће познато након бербе преосталих плодова. Међутим, сасвим је сигурно да су воћњаци претрпјели највећу штету.

"Очекујемо комисију да попише стање, штету. Нисам ништа дирао, опало воће трули у воћњаку. Вјерујте ми да ми је сада врло тешко ући у воћњак. Сигурно је неких 90 одсто штета", каже Вујковић.

Младен Маријановић, предсједник Удружења воћара Приједора истиче да их много значи било какав вид помоћи.

"Надамо се да ће помоћ отићи у праве руке, јер доста наших произвођача живи само од производње воћа", рекао је Маријановић.

Приједорска Градска управа формирала је двије комисије, за попис штете у области пољопривреде, али и на објектима и инфраструктури. Међутим, због обима посла, попис тече споро.

"Мораћемо нешто направити, проширити комисију и видјети да се тај дио посла у пољопривредбој производњи обавимо у што краћем времену који ће потрајати бар мјесец, мјесец и по дана", наводи Татјана Марић, шеф Одсјека за пољопривреду града Приједора.

Из кабинета предсједника Српске саопштено је да ће за санацију штета од леда у Приједору, бити обезбјеђена два милиона марака.

"Ова два милиона су намијењена само за штете на домаћинствима и привредним објектима у домаћинствима, а накнадно ће бити изјашњавање око штете у пољопривреди, јер много више штете имамо за штете у пољопривреди, посебно у воћњацима, него за објекте", каже Миленко Ђајић, градоначелник Приједора.

Након пописа штета у области пољопривреде, документација ће бити достављена ресорном министарству, како би се утврдила даља процедура у циљу помоћи пољопривредницима. На овај одговор, воћари чекају с нестрпљењем.