latinica  ћирилица
07/08/2018 |  12:08 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Мектић тврди да ситуација са мигрантском кризом није хаотична

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас у Сарајеву да ситуација у БиХ у вези са мигрантском кризом није "хаотична и анархична".
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

- Ништа није хаотично, ништа анархично и ништа другачије него што се дешава у свим државама западног Балкана, ништа другачије него у Србији, одакле примамо 80 одсто миграната - рекао је Мектић новинарима.

Реагујући на извјештавање медија, он тврди да појединци у БиХ такве спинове користе за изборну кампању и постизање политичких циљева.

Министар безбједности БиХ навео је да је у БиХ до сада регистровано 10.103 мигранта, од којих је око 60 одсто већ напустило БиХ.

- Око 80 одсто мигрантске руте кроз БиХ контролишу кријумчари и мафија - истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, мигрантска криза је европско питање и зато Европа треба да пронађе рјешење, при чему ће, како је навео, БиХ бити дио сваког рјешења.

Мектић је нагласио да ни у будуће БиХ неће дати ни азил нити држављанство ниједном мигранту, поготово не оним из категорије економских миграната.

Он је рекао да се у Србији налази велики броја миграната који намјеравају "да се преко БиХ дочепају ЕУ".

Мектић сматра да би Оружане снаге БиХ могле да помогну Граничној полицији БиХ у заштити границе, као и запречавању илегалних граничних прелаза.

Он је рекао да је међу државама у региону веома лоша комуникација када је ријеч о мигрантској кризи, јер свако жели да овај проблем пребаци у сусједно двориште.

Према његовим ријечима, готово да више и не функционише принцип реадмисије.

Он је рекао да лично подржава Правилник о полицијским униформама, јер је урађен према највишим европским стандардима.