latinica  ћирилица
07/08/2018 |  12:20 ⇒ 13:23 | Аутор: РТС

Вучић: Никаквих тајних одлука и рјешења неће бити (ВИДЕО)

Рјешење косовског проблема је неопходно што прије, из више разлога, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић и додао да Србија постизање рјешења не види као побједу, већ као будућност.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је подсјетио да више од 1.930 дана приштинске власти нису испуниле своју обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

- Будемо ли се приближили неком рјешењу, у шта сумњам, изаћи ћу и о томе отворено говорити и лично дати све од себе да сносим све консеквенце, ма колико то било погубно по странку и политику које водим. Много је тешког пред нама у септембру, али желим да грађанима Србије поручим да не брину, јер никаквих тајних одлука, ни рјешења неће бити - рекао је он.

Подсјетио је да је Србија, како каже, дошла до покушаја приче о компромисном рјешењу, али онда је кренула салва увреда, јер, схватио је, да то заправо мали број људи у Србији жели - "подијељени смо на оне који би да прихвате независно Косово" и на оне "који не би ни о чему да разговарамо чекајући нека боља времена".

- Људи у Београду, рецимо, не знају да ми немамо Копаоник под својом управом, тамо сваког дана недалеко од Панчићевог врха можете видјети Кфорове патроле - рекао је Вучић.

Истакао је да је Београд од Бриселског споразума дао све од себе да буде поуздан партнер не само Албанцима, већ и међународној заједници и ЕУ.

- Нажалост, Албанци, уз прећутну сагласност, односно без јасног противљења ЕУ, нису исупунили једину обавезу, формирање ЗСО - рекао је Вучић.

Навео је да је један пут да Срби сами то предузму, на чему би мало ко у свијету могао да им замјери ако се води рационалним аргументима.

- Ако би то урадили, постојала би опасност од једностраних акција Приштине, а многи са Запада би им пружили подршку, опасност од коначног обрачуна Приштине, прије свега са сјевером КиМ, и да мимо воље српског становништва уђу на сјевер и преузму контролу над виталним објектима - рекао је Вучић у обраћању јавности у Предсједништву.

Управо зато, истиче, савјет Србима биће да "пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима и значити гаранције да можемо да очувамо мир, стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбједност".

Због тога ће Београд, истиче, наставити рад са Српском листом и представницима Срба са КиМ и српским народом и "знати како и на који начин да дође до остварења својих права".

Рекао је да ће инсистирати на формирању ЗСО, указујући да због неформирања Срби не могу да остваре нека своја права, попут тога да предложи команданта регионалне полиције за сјевер. 

Додао је да ће се радити на рјешењу проблема односа према СПЦ на КиМ и према формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима требало да буде 44.

- У зависности од тога хоћемо ли бити у прилици да понудимо рјешење косовског чвора, видјећемо колико тих и таквих зона мора да буде, да сва имовина СПЦ мора да остане цркви и мора да буде недвосмислено гарантовано да припада Српској православној цркви Београд - рекао је Вучић.